Sos musztardowy to coś, co źle się kojarzy wielu osobom. Przywołuje niemiłe wspomnienia ze stołówki szkolnej lub wojskowej, gdzie zwykle dodawany dodawany był do jajek i ziemniaków.
Jednak jego zła sława jest zdecydowanie niezasłużona! Domowy sos musztardowy jest przepyszny i może być doskonałym dodatkiem do wielu dań, zarówno na ciepło, jak i na zimno. Wypróbuj go, a twoi goście na pewno będą prosili cię o przepis!
Jak podawać sos musztardowy?
Sos musztardowy to zdecydowanie najlepszy sos do jajek. Doskonale podkreśli ich smak – pasuje zarówno do tych ugotowanych na twardo lub miękko, ale można go podawać również z jajkami sadzonymi, czy tymi w koszulkach.
Sos sprawdzi się również w daniach mięsnych (szczególnie z czerwonego mięsa) – można nim polać wieprzowinę czy wołowinę na talerzu, jak również dusić bitki czy zrazy, tak by jeszcze bardziej przeszły smakiem i aromatem. Sos musztardowy bywa podawany też do szparagów, fasolki, ziemniaków, czy brokułów.
Jak przygotować sos musztardowy?
Składniki na 4 porcje sosu
- pół łyżki masła
- pół łyżki mąki
- 1 szklanka bulionu (mięsnego lub warzywnego)
- 2 łyżeczki musztardy
- 2 łyżki mleka, jogurtu lub śmietany
Sposób przygotowania:
Masło stop w garnku, dodaj do niego masło, tak by powstała zasmażka. Zalej całość bulionem i dokładnie wymieszaj, by nie było grudek. Następnie zdejmuj z ognia, dodaj musztardę i mleko. Gotowe!
