https://pomorska.pl
reklama
MKTG SR - pasek na kartach artykułów

Półgęsek Staropolski

Nasze Dobre 2017
Półgęsek staropolski z firmy PPHU Michał Bodziany z Janikowa to produkt najwyższej jakości. Jego smak i aromat są zasługą sięgania po doskonałą gęsinę z Kołudy Wielkiej oraz żmudnego i bardzo starannie opracowanego procesu obróbki mięsa.

Pomysł na samodzielną produkcję zrodził się 6 lat temu, w czasie gdy państwo Bodziany handlowali wyrobami mięsnymi innych zakładów, a które nie zawsze odpowiadały oczekiwaniom klientów, coraz chętniej poszukujących produktów wyrabianych naturalnymi metodami, bez konserwantów i polepszaczy. A że pod bokiem Janikowa jest Kołuda Wielka, słynąca z białej gęsi kołudzkiej, szybko stało się jasne, że rodzinny zakład powinien przerabiać nie tylko wieprzowinę, ale i gęsinę.

Próby opracowania własnych receptur wyrobów z gęsiny długo trwały, bo państwo Bodziany nie chcieli bazować jedynie na cudzych doświadczeniach. Odszukali więc różne stare, tradycyjne przepisy, przejrzeli wiele stron internetowych, ale ostateczne receptury stworzyli sami. Metodą prób i błędów dobierali przyprawy, czas peklowania, wędzenia i chłodzenia mięsa.

Efekty tej żmudnej pracy są wyśmienite, choć przygotowanie mięsa, podobnie jak stworzenie receptur, jest pracochłonne i długotrwałe. By półgęsek staropolski mógł trafić do klienta, mięso wycięte z tuszki gęsiej jest najpierw oczyszczane i odpowiednio wykrajane, a następnie peklowane przez 10 dni w temperaturze 5-6 stopni Celsjusza. By półgęsek równo się zapeklował jest przez ten czas systematycznie obracany. W zalewie peklowej są sól, cukier, pieprz ziołowy, gałka muszkatołowa, ziele angielskie, liść laurowy, kolendra i jałowiec. Następnie półgęsek jest moczony, by wyciągnąć nadmiar soli i suszony, potem obwiązywany sznurkiem i jeszcze raz suszony. Tak przygotowany trafia na 24 godziny do wędzarni, w której wędzony jest chłodnym olchowym dymem. Do wędzarni trafia jeszcze dwukrotnie na pół doby, dwukrotnie jest też schładzany.

Powstające w ten sposób półgęski staropolskie, podobnie jak i pozostałe wyroby firmy PPHU Michał Bodziany, dostępne są w zakładowej masarni w Janikowie, w każdą niedzielę na targowisku w Inowrocławiu oraz na licznych imprezach i festynach z gęsiną w roli głównej, w tym w Przysieku, Poznaniu i w podsłupskim Swołowie.

GŁOSOWANIE

PPHU Michał Bodziany Manufaktura Gęsia

SMS o treści: PRZ.9 pod numer 72355 (koszt 2,46 zł z VAT)

**Klikaj:

Półgęsek Staropolski

**

Sponsor Finału Nasze Dobre 2017

Wróć na pomorska.pl Gazeta Pomorska