W Kujawsko-Pomorskiem uprawia się chmiel w Dobrczu (powiat bydgoski) i Kcyni (powiat nakielski). Łącznie 9,16 hektarów - ta liczba utrzymuje się na zbliżonym poziomie od dwóch lat (2020 r. – 9,32 ha).
Do 12 sierpnia w Agencji Restrukturyzacji i Modernizacji Rolnictwa producenci chmielu mogą wnioskować o wsparcie w związku ze startami, jakie ponieśli w dwóch poprzednich latach. Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi wyjaśnia, że średni roczny skup chmielu w sezonach 2020/2021–2021/2022 wyniósł ok. 2,6 tys. ton i był o ok. 20 proc. niższy od średniego rocznego skupu chmielu w dwóch wcześniejszych sezonach, przy czym skup chmielu aromatycznego spadł o ok. 40 proc. Jednocześnie ceny skupu chmielu w tym okresie spadły średnio o 10 proc.
- Do spadku cen i problemów ze zbytem chmielu w 2020 r. i 2021 r. przyczyniło się znaczące zmniejszenie zapotrzebowania na ten surowiec na skutek pandemii COVID-19 przy jednoczesnym wzroście produkcji chmielu - wyjaśnia resort rolnictwa.
Wnioski o przyznanie pomocy mogą składać producenci rolni, którzy:
- uprawiali chmiel w 2020 lub 2021 r.
- za 2020 lub 2021 r. została im przyznana płatność bezpośrednia do uprawy chmielu
- zagraża im utrata płynności finansowej w związku z uzyskaniem obniżonego dochodu z tytułu uprawy chmielu w latach 2020 i 2021.
Areał, do którego przyznawane jest wsparcie, nie może być większy niż 5 ha.
Stawki pomocy wynoszą:
- 8 027 zł – na pierwszy ha średniej powierzchni upraw chmielu w 2020 r. i 2021 r.;
- 6 421 zł – na drugi i trzeci ha średniej powierzchni upraw chmielu w 2020 r. i 2021 r.,
- 4 013 zł – na czwarty i piąty ha średniej powierzchni upraw chmielu w 2020 r. i 2021 r.
Szkodniku lubią ciepło
11 mln zł przeznaczono na podreperowanie rynku chmielu w Polsce, tymczasem chmiel rozpoczyna właśnie kwitnienie i zawiązywanie szyszek.
- Jest to faza kluczowa dla plonowania roślin, dlatego konieczne jest wzmożenie kontroli agrofagów, które mogą powodować uszkodzenia kwiatostanów i owocostanów. Najgroźniejsze w tym okresie są: przędziorek chmielowiec oraz mszyca śliwowo-chmielowa – ostrzega Platforma Sygnalizacji Agrofagów.
Badacze zwracają uwagę na to, że długotrwałe okresy suszy i wysokie temperatury sprzyjają rozwojowi przędziorka chmielowca: - Istnieje więc możliwość szybkiego wzrostu liczebności tego szkodnika. Pierwszym symptomem żerowania przędziorka na chmielu jest delikatna pajęczynka na spodzie liścia, pod którą znajdują się jaja, larwy oraz osobniki dorosłe. Sygnałem do zastosowania zabiegu ochronnego powinno być stwierdzenie przynajmniej pięciu ruchomych, dorosłych osobników przędziorka na jednym liściu.
Rozwijające się kwiatostany i szyszki chmielu są wrażliwe na żerowanie mszycy śliwowo-chmielowej, która zaburza rozwój szyszek.
Eksperci uczulają, że opryski należy wykonywać wczesnym rankiem, wieczorem lub w okresach pochmurnych, bo młode szyszki chmielu są szczególnie wrażliwe na poparzenie. Zalecana ilość cieczy użytkowej w fazie kwitnienia i wiązania szyszek chmielu wynosi 2000- 2500 l/ha.
