Już można się w niektórych miejscach natknąć na młode warzywa. Co z nich przyrządzić?
Weźmy na przykład młodą kapustę i młode ziemniaki. Kapustę dokładnie myjemy, szatkujemy. Ziemniaki szorujemy i razem ze skórką kroimy w dość drobną kostkę. Wrzucamy na rozgrzane klarowane masło, chwilkę smażymy, dodajemy kapustę. Podlewamy wodą i delikatnie, na wolnym ogniu dusimy, aż oba warzywa zmiękną. Pod koniec dodajemy jednego młodego, pokrojonego w kostkę pomidora. Doprawiamy pieprzem, solą, ulubionymi ziołami. Dusimy jeszcze chwilkę. Danie podajemy obficie posypane świeżym koperkiem.
Gdy w naszych sklepach pojawi się młoda marchewka, wystarczy obgotować na parze, a potem lekko zglazurować ją na maśle - będzie świetnym dodatkiem do mięs i ryb.
Z młodych warzyw warto zrobić również zupę - choć trochę żal wygotowywać z nich składniki odżywcze. Ale zupa z nowalijek na pewno będzie pyszna - kalafior, kapusta, młode ziemniaki, fasolka szparagowa - to wszystko odpowiednio pokrojone wystarczy ugotować w przygotowanym wcześniej aromatycznym bulionie, a na koniec dodać dużo świeżego koperku albo natki pietruszki. Taka zupa na pewno doda nam energii.
Czytaj e-wydanie »