Banki Żywności bardzo wzmocniły swoje działania w minionym okresie, co zaowocowało wzrostem ilości przekazanej żywności o ponad 16 proc. oraz zwiększeniem o ponad 20 proc. ilości osób, do których dotarły z pomocą, w porównaniu do analogicznego okresu za 2016 rok. Wówczas w okresie sierpień-grudzień 2016 przekazano 12 000 ton żywności 560 tysiącom osób.
Przypomnijmy, Federacja Polskich Banków Żywności to największa organizacja w Polsce, która realizuje Program Operacyjny Pomoc Żywnościowa. W trwającym podprogramie, obejmującym całościowo okres od sierpnia 2017 do czerwca 2018, Banki Żywności przekażą 36 tysięcy ton żywności, co stanowi 54 proc. żywności z ogólnej puli przewidzianej w programie. Resztę żywności zagospodarują trzy inne organizacje, biorące udział w programie.
Przeczytaj też: Najwięcej wyrzucamy pieczywa i owoców. Dziś Światowy Dzień Żywności
- Jako wspólnota 32 banków, specjalizująca się w pozyskiwaniu i dystrybucji żywności, mamy wypracowane kontakty i procedury, które usprawniają nam szereg procesów - podkreśla Marek Borowski, prezes zarządu Federacji Polskich Banków Żywności. - Dzięki temu możemy efektywnie rozwijać program i pomagać jeszcze większej ilości osób w spełnieniu ich podstawowej potrzeby, którą jest dostęp do żywności.
- Trudno jest osobie, która otwiera pustą lodówkę, wyjść do ludzi, znaleźć pracę i stanąć na nogi - podkreśla Beata Ciepła, wiceprezeska zarządu Federacji Polskich Banków Żywności. - Człowiek może zacząć myśleć o innych dobrach i innych wartościach, wtedy kiedy ma zapewnioną egzystencje. Zabezpieczenie tej podstawowej potrzeby, którą jest żywność, to ważny element działań pomocowych, które w okresie jesienno-zimowym jeszcze bardziej zyskują na znaczeniu. Kolejnym, równie ważnym, obszarem są działania towarzyszące, których zadaniem jest włączanie osób do społeczeństwa, poprzez edukację oraz integrację z innymi.
Czytaj również: Banki żywności dostaną 1,6 mln zł, m.in. ten w Grudziądzu
Banki żywności współpracują z organizacjami partnerskimi o zasięgu lokalnym, w tym z organizacjami pozarządowymi, kościelnymi i Ośrodkami Pomocy Społecznej. W ramach działań towarzyszących, edukatorzy Banków Żywności przeprowadzili 1 726 warsztatów dla 28 579 osób. Warsztaty obejmowały zajęcia kulinarne, żywieniowo-dietetyczne, edukację ekonomiczną oraz tematykę dotyczącą niemarnowania żywności.
W ramach Podprogramu 2017 Programu Operacyjnego Pomoc Żywnościowa 2014-2020, w okresie od sierpnia do grudnia 2017 r Banki Żywności przekazały 1 662 644 paczek oraz 600 155 posiłków, czyli 14 188 ton żywności do osób potrzebujących we wszystkich województwach. Najwięcej przekazano w województwie mazowieckim, lubelskim i pomorskim. W ramach paczki żywnościowej osoby potrzebujące otrzymywały podstawowe produkty spożywcze takie jak: mleko, cukier, olej i makaron czy ryż biały, produkty owocowo - warzywem: fasola biała, buraki, groszek z marchewką, powidła śliwkowe, produkty mięsne: szynka wieprzowa i drobiowa, pasztet wieprzowy, filet z makreli i gulasz warzywny.
Plany na następne 6 miesięcy, czyli od stycznia do czerwca 2018 realizacji Podprogramu 2017 zakładają przekazanie 22 457 ton żywności do 739 607 osób oraz przeprowadzenie 3 040 warsztatów w ramach działań towarzyszących dla 48 187 osób.