Potrawy Wigilijne
Niełatwo oprzeć się świątecznym potrawom. Bożonarodzeniowe biesiadowanie często zostawia po sobie ślad, a są nim zbędne kilogramy. Poznaj sposoby na to, aby jeść ze smakiem podczas zbliżających się świąt.
Życzenia na Boże Narodzenie [RELIGIJNE, ŚMIESZNE, KRÓTKIE SMS]
Potrawy Wigilijne - przykładowa lista potraw
- Śledź na różne sposoby (pod szubą, w sosie śmietanowym, w oleju, pod pierzynką, z rodzynkami)
- Karp na różne sposoby (smażony, w galarecie, po żydowsku, w sosie miodowym, faszerowany)
- Kluski z makiem, cukrem i miodem
- Zupa grzybowa lub sos grzybowy
- Barszcz z uszkami/ żurek/ zupa owocowa/ zupa rybna (w zależności od regionu)
- Kapusta z grochem/ kapusta z grzybami
- Kompot z suszonych owoców z chałką (lub bez)
- Pierogi z kapustą i grzybami
- Kutia
- Sernik
- Makowiec
Potrawy Wigilijne 2017
Co znajdzie się na naszych stołach zależy zarówno od naszych indywidualnych upodobań, jak i regionu, z którego pochodzimy. Podpowiadamy Wam sprawdzone przepisy na potrawy wigilijne, które mogą znaleźć się na waszych stołach. Zobaczcie przepis na barszcz z uszkami, karpia w galarecie, kompot z suszonych owoców, kapustę z grzybami, kutię, pierniki i wiele innych potraw wigilijnych.
Potrawy Wigilijne - co postawić na stole?
Zaleca się, żeby potrawy wigilijne przygotować samodzielnie, jednak nie wszystkim się to udaje. Firmy cateringowe przed świętami Bożego Narodzenia przygotowują listę 12 wigilijnych potraw. A oto przykładowe ceny w firmie cateringowej: zupa grzybowa z łazankami 8 zł (300 ml), pierogi z kapustą i grzybami 2,20 zł (sztuka), makiełki 40 zł (kg), karp w galarecie z warzywami, jajkiem lub karp w galarecie z migdałami, rodzynkami 11 zł (120 g). Natomiast dania przygotowane w ekskluzywnej restauracji kosztują: zupa grzybowa z domowym makaronem 15 zł (300 g), pierogi z kapustą i grzybami 16 zł (5 szt.), śledź z cebulką w oleju 12 zł (100 g), ryba po grecku (mintaj) 14 zł (100 g), kapusta z grochem 10 zł (100 g).
Potrawy Wigilijne - lista dań wigilijnych
Smażony karp
Składniki:
- karp (około 1,5 kg),
- po 2 łyżki mąki i tartej bułki,
- 1 jajko,
- cytryna,
- sól i pieprz,
- 3 łyżki oleju,
- 2 kromki bułki,
- 1 kiszony ogórek
Na sos:
- 2 marchewki,
- pietruszka,
- kawałek selera,
- kostka rosołowa
Sposób przygotowania:
Rybę sprawiamy, myjemy i kroimy. Skrapiamy ją sokiem z cytryny i doprawiamy solą i pieprzem. Warzywa obieramy, kroimy i zalewamy wodą. Gotujemy z kostką rosołową. Przecieramy warzywa przez sito i przyprawiamy. Mieszamy mąkę z tartą bułką. Z kolei jajko roztrzepujemy z pieprzem. Rybę zanurzamy w jajku. Następnie obtaczamy w mące i bułce. Dalej smażymy na rozgrzany oleju. Bułkę kroimy w kostkę i podpiekamy na patelni. Rybę podajemy posypaną grzankami z sosem i ogórkiem.
Barszcz czerwony - PRZEPIS
Składniki:
- włoszczyzna (marchew, seler, pietruszka, por, cebula),
- liść laurowy i ziele angielskie,
- majeranek,
- 2 ząbki czosnku,
- 4 średnie buraki,
- 1 garść suszonych grzybów,
- 1 garść wędzonych śliwek,
- 3 łyżki soku z cytryny,
- sól i pieprz do smaku,
- 250 g uszek z grzybami
Sposób przygotowania:
Płuczemy grzyby i zalewamy je szklanką zimnej wody. Pozostawiamy grzyby na noc. Następnego dnia gotujemy je do miękkości. Umyte buraki gotujemy osobno w skórce około godziny. Następnie obieramy i ścieramy na tarce. Włoszczyznę zalewamy 2 litrami zimnej wody i dodajemy ziele angielskie i liść laurowy. Gotujemy intensywny wywar. Dodajemy starte buraki, doprawiamy solą i pieprzem, po czym zagotowujemy całość. Na końcu dodajemy grzyby, śliwki i zgnieciony czosnek. Po zdjęciu z ognia, doprawiamy sokiem z cytryny i dodajemy majeranek. Przecedzamy barszcz. Podawać z ugotowanymi uszkami.
Zobacz koniecznie. Życzenia Bożonarodzeniowe na pomorska.pl:
Życzenia na święta Bożego Narodzenia. Wierszyki bożonarodzeniowe 2017
Śmieszne Życzenia Bożonarodzeniowe [WIERSZYKI I ŻYCZENIA]
Życzenia Bożonarodzeniowe. Tradycyjne i śmieszne wierszyki na Boże Narodzenie 2017
Życzenia Wigilijne. Wierszyki na Boże Narodzenie 2017
Do zobaczenia - odcinek 41 (07.12.2017) - hity w tv, kinie i vod v2.
Więcej na kolejnej stronie >>>
Pierogi z grzybami i kapustą - PRZEPIS
Składniki:
- 500 g mąki,
- szklanka gorącej wody,
- 1 płaska łyżeczka soli,
- 1 jajko
Na farsz:
- 500 g kiszonej kapusty,
- pół szklanki dobrych suszonych grzybów,
- 150 g cebuli,
- 1 łyżka masła,
- 2 liście laurowe,
- 3 ziela angielskie,
- sól, pieprz
Sposób przygotowania:
Grzyby zalewamy 300 ml gorącej wody i odstawiamy na noc. Odsączamy grzyby z połowy wody i dodajemy do nich kapustę kiszoną. Dodajemy też ziele i liście laurowe. Całość dusimy pod przykryciem do miękkości. Po czym liście laurowe i ziele angielskie usuwamy. Cebulę drobno siekamy i podsmażamy na maśle. Kapustę i grzyby mieszamy z cebulą. Mieszankę miksujemy lub przekręcamy przez maszynkę. Mąkę mieszamy z solą, wbijamy do niej jajko i mieszamy. Następnie stopniowo wlewamy gorącą wodę i wyrabiamy ciasto. Gotowe wkładamy do woreczka, ważne by nie wyschło. Nie przykrywamy tylko ciasta, które aktualnie wałkujemy. Odstawiamy ciasto na pół godziny pod przykryciem. Po czym wałkujemy na placek o grubości 3 mm. Wykrajamy kółeczka na które nakładamy po łyżce farszu i formujemy pierogi.
Pomarańczowy karp - PRZEPIS
Składniki:
- 1 średni karp (1,2-1,5 kg),
- 1 pęczek włoszczyzny bez kapusty,
- 1 duża cebula,
- sól i biały pieprz,
- cukier,
- 1 łyżka żelatyny,
- sok z 1 pomarańczy,
- sok z cytryny do smaku,
- 2 łyżki żurawin lub borówek
Sposób przygotowania:
Rybę skrobiemy i patroszymy. Dokładnie myjemy i osuszamy wewnątrz i na zewnątrz. Nacieramy solą i drobno zmielonym białym pieprzem. Kroimy rybę na dzwonka. Włoszczyznę oczyszczamy i myjemy. Gotujemy wywar. Po ugotowaniu wywaru, wyjmujemy jarzyny i przecedzamy. Wkładamy do wrzątku pokrojoną rybę i gotujemy na małym ogniu. Jak stanie się miękka – wyjmujemy. Do wywaru dodajemy żurawinę. Zagotowujemy całość. Następnie podgrzewamy sok z pomarańczy, i namoczoną żelatynę, przyprawiamy do smaku. Rybę zalewamy galaretą, ozdabiamy.
Rolada rybna - PRZEPIS
Składniki:
- 1 kg filetów z dorsza czy innej ryby,
- 2 jajka ugotowane na twardo,
- 1 jajko,
- 1 szklanka tartej bułki,
- 3 ogórki konserwowe,
- 150 g pieczarek,
- pół pęczka koperku,
- pieprz,
- 50 g masła
Sposób przygotowania:
Flety drobno mielimy. Kroimy ugotowane jajka i siekamy koperek. Ogórki kroimy w kostkę. Pieczarki gotujemy i drobno kroimy. Rybę mieszamy z rozdrobnionymi produktami, tartą bułką i jajkiem, przyprawiamy masę. Wykładamy na zmoczony i nasmarowany masłem kawałek płótna. Następnie należy zrolować wszystko. Obwiązujemy sznurkiem i układamy w rondlu. Zalewamy gorącą wodą i gotujemy godzinę na małym ogniu. Po ugotowaniu kroimy roladę w plastry.