Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Potrawy Wigilijne. Co postawić na stole? [LISTA 12 DAŃ WIGILIJNYCH - aktualizacja 18 grudnia 2017]

S, AIP
Jakie potrawy wigilijne powinny znaleźć się na świątecznym stole? - zobacz listę przykładowych 12 dań i przepisy.
Jakie potrawy wigilijne powinny znaleźć się na świątecznym stole? - zobacz listę przykładowych 12 dań i przepisy.
Jakie potrawy wigilijne powinny znaleźć się na świątecznym stole? Jedno nie ulega wątpliwości - potraw wigilijnych powinno być 12 i wszystkie muszą być postne. Świąteczne przygotowania można zaplanować tak, aby były jak najmniej wyczerpujące. Sprawdź, jakie potrawy powinny znaleźć się na wigilijnym stole.

Potrawy Wigilijne

Niełatwo oprzeć się świątecznym potrawom. Bożonarodzeniowe biesiadowanie często zostawia po sobie ślad, a są nim zbędne kilogramy. Poznaj sposoby na to, aby jeść ze smakiem podczas zbliżających się świąt.

Życzenia na Boże Narodzenie [RELIGIJNE, ŚMIESZNE, KRÓTKIE SMS]

Potrawy Wigilijne - przykładowa lista potraw

  • Śledź na różne sposoby (pod szubą, w sosie śmietanowym, w oleju, pod pierzynką, z rodzynkami)
  • Karp na różne sposoby (smażony, w galarecie, po żydowsku, w sosie miodowym, faszerowany)
  • Kluski z makiem, cukrem i miodem
  • Zupa grzybowa lub sos grzybowy
  • Barszcz z uszkami/ żurek/ zupa owocowa/ zupa rybna (w zależności od regionu)
  • Kapusta z grochem/ kapusta z grzybami
  • Kompot z suszonych owoców z chałką (lub bez)
  • Pierogi z kapustą i grzybami
  • Kutia
  • Sernik
  • Makowiec

Potrawy Wigilijne 2017

Co znajdzie się na naszych stołach zależy zarówno od naszych indywidualnych upodobań, jak i regionu, z którego pochodzimy. Podpowiadamy Wam sprawdzone przepisy na potrawy wigilijne, które mogą znaleźć się na waszych stołach. Zobaczcie przepis na barszcz z uszkami, karpia w galarecie, kompot z suszonych owoców, kapustę z grzybami, kutię, pierniki i wiele innych potraw wigilijnych.

Potrawy Wigilijne - co postawić na stole?

Zaleca się, żeby potrawy wigilijne przygotować samodzielnie, jednak nie wszystkim się to udaje. Firmy cateringowe przed świętami Bożego Narodzenia przygotowują listę 12 wigilijnych potraw. A oto przykładowe ceny w firmie cateringowej: zupa grzybowa z łazankami 8 zł (300 ml), pierogi z kapustą i grzybami 2,20 zł (sztuka), makiełki 40 zł (kg), karp w galarecie z warzywami, jajkiem lub karp w galarecie z migdałami, rodzynkami 11 zł (120 g). Natomiast dania przygotowane w ekskluzywnej restauracji kosztują: zupa grzybowa z domowym makaronem 15 zł (300 g), pierogi z kapustą i grzybami 16 zł (5 szt.), śledź z cebulką w oleju 12 zł (100 g), ryba po grecku (mintaj) 14 zł (100 g), kapusta z grochem 10 zł (100 g).

Potrawy Wigilijne - lista dań wigilijnych

Smażony karp
Składniki:

  • karp (około 1,5 kg),
  • po 2 łyżki mąki i tartej bułki,
  • 1 jajko,
  • cytryna,
  • sól i pieprz,
  • 3 łyżki oleju,
  • 2 kromki bułki,
  • 1 kiszony ogórek

Na sos:

  • 2 marchewki,
  • pietruszka,
  • kawałek selera,
  • kostka rosołowa

Sposób przygotowania:
Rybę sprawiamy, myjemy i kroimy. Skrapiamy ją sokiem z cytryny i doprawiamy solą i pieprzem. Warzywa obieramy, kroimy i zalewamy wodą. Gotujemy z kostką rosołową. Przecieramy warzywa przez sito i przyprawiamy. Mieszamy mąkę z tartą bułką. Z kolei jajko roztrzepujemy z pieprzem. Rybę zanurzamy w jajku. Następnie obtaczamy w mące i bułce. Dalej smażymy na rozgrzany oleju. Bułkę kroimy w kostkę i podpiekamy na patelni. Rybę podajemy posypaną grzankami z sosem i ogórkiem.

Barszcz czerwony - PRZEPIS

Składniki:

  • włoszczyzna (marchew, seler, pietruszka, por, cebula),
  • liść laurowy i ziele angielskie,
  • majeranek,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 4 średnie buraki,
  • 1 garść suszonych grzybów,
  • 1 garść wędzonych śliwek,
  • 3 łyżki soku z cytryny,
  • sól i pieprz do smaku,
  • 250 g uszek z grzybami

Sposób przygotowania:
Płuczemy grzyby i zalewamy je szklanką zimnej wody. Pozostawiamy grzyby na noc. Następnego dnia gotujemy je do miękkości. Umyte buraki gotujemy osobno w skórce około godziny. Następnie obieramy i ścieramy na tarce. Włoszczyznę zalewamy 2 litrami zimnej wody i dodajemy ziele angielskie i liść laurowy. Gotujemy intensywny wywar. Dodajemy starte buraki, doprawiamy solą i pieprzem, po czym zagotowujemy całość. Na końcu dodajemy grzyby, śliwki i zgnieciony czosnek. Po zdjęciu z ognia, doprawiamy sokiem z cytryny i dodajemy majeranek. Przecedzamy barszcz. Podawać z ugotowanymi uszkami.

Zobacz koniecznie. Życzenia Bożonarodzeniowe na pomorska.pl:
Życzenia na święta Bożego Narodzenia. Wierszyki bożonarodzeniowe 2017
Śmieszne Życzenia Bożonarodzeniowe [WIERSZYKI I ŻYCZENIA]
Życzenia Bożonarodzeniowe. Tradycyjne i śmieszne wierszyki na Boże Narodzenie 2017
Życzenia Wigilijne. Wierszyki na Boże Narodzenie 2017

Do zobaczenia - odcinek 41 (07.12.2017) - hity w tv, kinie i vod v2.


Więcej na kolejnej stronie >>>

Pierogi z grzybami i kapustą - PRZEPIS
Składniki:

  • 500 g mąki,
  • szklanka gorącej wody,
  • 1 płaska łyżeczka soli,
  • 1 jajko

Na farsz:

  • 500 g kiszonej kapusty,
  • pół szklanki dobrych suszonych grzybów,
  • 150 g cebuli,
  • 1 łyżka masła,
  • 2 liście laurowe,
  • 3 ziela angielskie,
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania:
Grzyby zalewamy 300 ml gorącej wody i odstawiamy na noc. Odsączamy grzyby z połowy wody i dodajemy do nich kapustę kiszoną. Dodajemy też ziele i liście laurowe. Całość dusimy pod przykryciem do miękkości. Po czym liście laurowe i ziele angielskie usuwamy. Cebulę drobno siekamy i podsmażamy na maśle. Kapustę i grzyby mieszamy z cebulą. Mieszankę miksujemy lub przekręcamy przez maszynkę. Mąkę mieszamy z solą, wbijamy do niej jajko i mieszamy. Następnie stopniowo wlewamy gorącą wodę i wyrabiamy ciasto. Gotowe wkładamy do woreczka, ważne by nie wyschło. Nie przykrywamy tylko ciasta, które aktualnie wałkujemy. Odstawiamy ciasto na pół godziny pod przykryciem. Po czym wałkujemy na placek o grubości 3 mm. Wykrajamy kółeczka na które nakładamy po łyżce farszu i formujemy pierogi.

Pomarańczowy karp - PRZEPIS
Składniki:

  • 1 średni karp (1,2-1,5 kg),
  • 1 pęczek włoszczyzny bez kapusty,
  • 1 duża cebula,
  • sól i biały pieprz,
  • cukier,
  • 1 łyżka żelatyny,
  • sok z 1 pomarańczy,
  • sok z cytryny do smaku,
  • 2 łyżki żurawin lub borówek

Sposób przygotowania:
Rybę skrobiemy i patroszymy. Dokładnie myjemy i osuszamy wewnątrz i na zewnątrz. Nacieramy solą i drobno zmielonym białym pieprzem. Kroimy rybę na dzwonka. Włoszczyznę oczyszczamy i myjemy. Gotujemy wywar. Po ugotowaniu wywaru, wyjmujemy jarzyny i przecedzamy. Wkładamy do wrzątku pokrojoną rybę i gotujemy na małym ogniu. Jak stanie się miękka – wyjmujemy. Do wywaru dodajemy żurawinę. Zagotowujemy całość. Następnie podgrzewamy sok z pomarańczy, i namoczoną żelatynę, przyprawiamy do smaku. Rybę zalewamy galaretą, ozdabiamy.

Rolada rybna - PRZEPIS
Składniki:

  • 1 kg filetów z dorsza czy innej ryby,
  • 2 jajka ugotowane na twardo,
  • 1 jajko,
  • 1 szklanka tartej bułki,
  • 3 ogórki konserwowe,
  • 150 g pieczarek,
  • pół pęczka koperku,
  • pieprz,
  • 50 g masła

Sposób przygotowania:
Flety drobno mielimy. Kroimy ugotowane jajka i siekamy koperek. Ogórki kroimy w kostkę. Pieczarki gotujemy i drobno kroimy. Rybę mieszamy z rozdrobnionymi produktami, tartą bułką i jajkiem, przyprawiamy masę. Wykładamy na zmoczony i nasmarowany masłem kawałek płótna. Następnie należy zrolować wszystko. Obwiązujemy sznurkiem i układamy w rondlu. Zalewamy gorącą wodą i gotujemy godzinę na małym ogniu. Po ugotowaniu kroimy roladę w plastry.

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wideo
Wróć na pomorska.pl Gazeta Pomorska