Powiat sępoleński organizuje dwa razy w roku taką imprezę: w grudniu wystawę stołów wigilijnych, a w marcu lub kwietniu – wielkanocnych. Za każdym razem gospodarzem imprezy jest inna gmina wchodząca w skład powiatu sępoleńskiego. Szczególny nacisk kładzie się na potrawy regionalne. W tym roku wystawa odbyła się w Więcborku.
W wydarzeniu swoje kulinaria prezentowały przede wszystkim koła gospodyń wiejskich z Dąbrówki (gmina Kamień Krajeński), Wałdówka (gmina Sępólno Krajeńskie), Dziedna (gmina Sośno) i Suchorączka (gmina Więcbork, ale też szkoły ponadpodstawowe: Centrum Kształcenia Zawodowego i Ustawicznego w Więcborku i Zespół Szkół Kształcenia Rolniczego w Sypniewie. W hali sportowej SP nr 1 już od samego wejścia unosił się zapach świątecznych potrwa. Gospodynie i uczniowie serwowali żurek, pasztety, mazurki, babki, faszerowane jajka, białą kiełbasę, wędliny. Każdy kto przyszedł, mógł wszystkiego skosztować.
- Mamy sernik, babeczki, żurek, białą kiełbasę. Nasze potrawy wykonane są w tradycyjny sposób ,ale mamy też takie w nowoczesnej wersji – opowiadała Karolina Pawlisz, uczennica drugiej klasy technikum ZSCKR w Sypniewie.
Co powinno się znaleźć na stołach wielkanocnych, opowiadały panie z KGW Wałdówko.
– Przede wszystkim baba wielkanocna, jaja, żur, mazurki, pascha, biała kiełbasa, pasztety, szynka i karkówka pieczona – wylicza Teresa Zenel. Przygotowania do świąt ruszają już na kilka dni przed wielkanocną niedzielą.
– Szynki wcześniej trzeba zasolić, najpóźniej w środę przed Wielkanocą. Najlepiej to zrobić samemu, to wtedy pyszne wychodzą. Później w czwartek i piątek trzeba posprzątać i pomyć okna w domu. Sobota to już jest końcówka przygotowań – opowiada z kolei Maria Hoppe.
Które danie jest królową potraw na krajeńskim stole?
– Najważniejsza jest biała kiełbasa. U nas jest ona parzona w piwie i zawijana w ciasto francuskie. Do tego jest żur i galaretki w kształcie jajek – mówi Anna Danielewska
Degustacji towarzyszyły występy artystyczne miejscowych uczniów. Była również możliwość zakupu dekoracji świątecznych od lokalnych twórców rękodzieła. Produkty do przygotowania wielkanocnych potraw dla kół i szkół sfinansowało Stowarzyszenie LGD Nasza Krajna.
Zobacz zdjęcia z Powiatowej Wystawy Stołów Wielkanocnych w Więcborku:
