- Podobnie, jak warzywa i owoce, z których powstały niskoprzetworzone przetwory owocowo-warzywne, takie jak mrożonki, suszone owoce, soki, musy czy 100% przetwory, kryją w sobie całą gamę witamin i innych, wartościowych składników odżywczych - mówi Barbara Groele, sekretarz generalna KUPS. - To sprawia, że mogą być znakowane na etykiecie oświadczeniami żywieniowymi i zdrowotnymi. Dzięki Systemowi Jakości Certyfikowany Produkt (CP), informacje te staną się wyraźnie wyeksponowane, a konsument otrzyma rzetelną informację, jakie substancje odżywcze dany produkt zawiera oraz jaki jest ich wpływ na organizm człowieka - tłumacczy Barbara Groele.
Rozwiązanie w postaci wspomnianego systemu wprowadziło Stowarzyszenie Krajowa Unia Producentów Soków. KUPS wyjaśnia, że certyfikat nadawany jest przetworom owocowo-warzywnym, które spełnią ściśle określone wymagania i poddane zostaną procedurze kontrolnej. Co klientowi daje oznaczenie graficzne na opakowaniu artykułów spożywczych?
- Będzie to dla niego gwarancją, że dokonuje racjonalnej decyzji żywieniowej i wybiera wartościowy produkt. Z kolei przedsiębiorcy będą mogli wyróżnić swoje produkty spożywcze spośród innych, dostępnych na rynku poprzez wyraźne oznakowanie, które w jasny sposób komunikuje ich walory - przekonuje Barbara Groele.
Wprowadzenie oznaczenia ma być wzmocnione kampanią informacyjną „Promocja certyfikacji innowacyjnych przetworów z owoców i warzyw”.
System Jakości Certyfikowany Produkt (CP):
- Potwierdza wysoką jakość i bezpieczeństwo produktów sygnowanych logo Systemu;
- Jest użytecznym rozwiązaniem dla konsumentów, które pozwala identyfikować najbardziej wartościowe produkty;
- Stanowi kolejne źródło nadzoru nad jakością produktów na etapie jego projektowania, powstawania i dystrybucji;
- Potwierdza, że dany produkt posiada korzystne właściwości dla funkcjonowania organizmu;
- Pomoże producentom w czytelny dla konsumenta sposób wskazać na opakowaniu artykułów spożywczych oświadczenia żywieniowe i zdrowotne, zgodnie z wymaganiami zawartymi w Rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady w sprawie oświadczeń żywieniowych i zdrowotnych dotyczących żywności.
Źródło: informacja prasowa