Przedstawiamy nagrodzone produkty regionalne:
Kategoria produkty regionalne pochodzenia zwierzęcego - podkategoria: produkty i przetwory mięsne:
- I miejsce – „Gęś pieczona w słojach Wecka”, Iwona Smigel (Zalesie, pow. tucholski) Podkategoria: produkty i przetwory z ryb:
- I miejsce – „Węgorz z wecka”, Danuta Wańke (Iłowo, pow. sępoleński) Podkategoria: produkty mleczne:
- I miejsce – „Lody z rolniczej zagrody”, Jolanta Maciejewska (Kończewice, pow. toruński)
- Wyróżnienia: „Sadełkowy przysmaczek”, Urszula Chmielewska (Orzechówko, pow. wąbrzeski) „Kaczka po myśliwsku”, Małgorzata Wesołowska-Piesik (Brzeźno, pow. tucholski) • „Klopsiki rybne w zalewie octowej”, Wiesława Weltrowska (Tuchola, pow. tucholski)
Kategoria produkty regionalne pochodzenia roślinnego:
- Podkategoria: przetwory owocowe: I miejsce – „Jabłkowe marmoladki”, Urszula Chmielewska (Orzechówko, pow. wąbrzeski) i „Domowa galaretka z pigwy”, Marlena Czajkowska (Zalesie, pow. tucholski)
- Podkategoria: przetwory warzywne, grzyby, zioła: I miejsce – „Zielona gąska w marynacie octowej”, Małgorzata Górecka (Stary Sumin, pow. tucholski)
- Podkategoria: produkty zbożowe: I miejsce – „Olej lniany tłoczony na zimno”, Arkadiusz Łącz (Świecie nad Osą, pow. grudziądzki)
- Podkategoria: wyroby cukiernicze: I miejsce – „Tort tłusty”, Hanna Płowaś (Krukówko, pow. nakielski) i „Pączki z ziemniaków”, Irena Szałek (Kościelna Wieś, pow. radziejowski)
- Wyróżnienia:**„Sernik z ziemniakami”, Danuta Kędzierska (Białowieża, pow. tucholski); „Dynia z cynamonem i miodem gryczanym”, Honorata Jankowska (Samostrzel, pow. nakielski)
Kategoria napoje regionalne:
- Podkategoria: napoje bezalkoholowe: I miejsce – „Kawa z topinambura Topinka”, Marian Mele (Gądecz, pow. bydgoski)
- Podkategoria: napoje alkoholowe: I miejsce – „Piołunówka tucholska”, Marzena Przytarska (Przyrowa, pow. tucholski)
- Wyróżnienie: „Nalewka porzeczkowa babci Gosi”, Genowefa Ozimkowska (Głowińsk, pow. rypiński)
- Kategoria inne produkty regionalne: I miejsce – „Musztarda Kcyńska Pałucka”, Przedsiębiorstwo PUH Wytwórnia Musztardy Kcyńskiej (Kcynia, pow. nakielski)
Kategoria inne produkty regionalne: I miejsce – „Musztarda Kcyńska Pałucka”, Przedsiębiorstwo PUH Wytwórnia Musztardy Kcyńskiej (Kcynia, pow. nakielski)
Potrawy regionalne
- I miejsce – Fundacja Hodowców Polskiej Białej Gęsi (Wróble, pow. inowrocławski) za krupnik na gęsinie i gęsi pipek
- II miejsce – „Tradycyjne Jadło” Mirosława Wilk (Wielgie, pow. lipnowski) za chłodnik żniwiarza i policzki wieprzowe w kapuście z jarzębiną
- III miejsce – Gospodarstwo Rodzinne Ludwika Mrówczyńska, Ilona Kasprowicz (Michalin, pow. nakielski) za czarninę z kaczki i potrawkę z kaczki ze słodką kapustą
- Wyróżnienia: • Stowarzyszenie na Rzecz Rozwoju Olszewki i Lubaszcza (Olszewka, pow. nakielski) za polewkę na króliku i pieczone przepiórki • Sołectwo Krukówko Hanna Płowaś (Krukówko, pow. nakielski) za zupę żniwną i pyrki kraszone
Konkurs organizują Polska Izba Produktu Regionalnego i Lokalnego oraz Związek Województw RP. Wspierają ich w tym urzędy marszałkowskie i wojewódzkie ośrodki doradztwa rolniczego.