Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Poznaj kulinarne smaki regionów 2016. Oto najlepsze na Kujawach i Pomorzu

Redakcja
AGW
W Minikowie podczas targów Lato na Wsi 2016 poznaliśmy zwycięzców Wojewódzkiego Konkursu „Nasze Kulinarne Dziedzictwo - Smaki Regionów”. Wśród nich znalazły się lody z rolniczej zagrody, klopsiki rybne w zalewie octowej, sernik z ziemniakami czy piołunówka tucholska i chłodnik żniwiarza.

Przedstawiamy nagrodzone produkty regionalne:

Kategoria produkty regionalne pochodzenia zwierzęcego - podkategoria: produkty i przetwory mięsne:

  • I miejsce – „Gęś pieczona w słojach Wecka”, Iwona Smigel (Zalesie, pow. tucholski) Podkategoria: produkty i przetwory z ryb:
  • I miejsce – „Węgorz z wecka”, Danuta Wańke (Iłowo, pow. sępoleński) Podkategoria: produkty mleczne:
  • I miejsce – „Lody z rolniczej zagrody”, Jolanta Maciejewska (Kończewice, pow. toruński)
  • Wyróżnienia: „Sadełkowy przysmaczek”, Urszula Chmielewska (Orzechówko, pow. wąbrzeski) „Kaczka po myśliwsku”, Małgorzata Wesołowska-Piesik (Brzeźno, pow. tucholski) • „Klopsiki rybne w zalewie octowej”, Wiesława Weltrowska (Tuchola, pow. tucholski)  

 

Kategoria produkty regionalne pochodzenia roślinnego:

  • Podkategoria: przetwory owocowe: I miejsce – „Jabłkowe marmoladki”, Urszula Chmielewska (Orzechówko, pow. wąbrzeski) i „Domowa galaretka z pigwy”, Marlena Czajkowska (Zalesie, pow. tucholski)
  • Podkategoria: przetwory warzywne, grzyby, zioła: I miejsce – „Zielona gąska w marynacie octowej”, Małgorzata Górecka (Stary Sumin, pow. tucholski)
  • Podkategoria: produkty zbożowe: I miejsce – „Olej lniany tłoczony na zimno”, Arkadiusz Łącz (Świecie nad Osą, pow. grudziądzki)
  • Podkategoria: wyroby cukiernicze: I miejsce – „Tort tłusty”, Hanna Płowaś (Krukówko, pow. nakielski) i „Pączki z ziemniaków”, Irena Szałek (Kościelna Wieś, pow. radziejowski)
  • Wyróżnienia:**„Sernik z ziemniakami”, Danuta Kędzierska (Białowieża, pow. tucholski); „Dynia z cynamonem i miodem gryczanym”, Honorata Jankowska (Samostrzel, pow. nakielski) 

 

Kategoria napoje regionalne:

  • Podkategoria: napoje bezalkoholowe: I miejsce – „Kawa z topinambura Topinka”, Marian Mele (Gądecz, pow. bydgoski)
  • Podkategoria: napoje alkoholowe: I miejsce – „Piołunówka tucholska”, Marzena Przytarska (Przyrowa, pow. tucholski)
  • Wyróżnienie: „Nalewka porzeczkowa babci Gosi”, Genowefa Ozimkowska (Głowińsk, pow. rypiński)
  • Kategoria inne produkty regionalne: I miejsce – „Musztarda Kcyńska Pałucka”, Przedsiębiorstwo PUH Wytwórnia Musztardy Kcyńskiej (Kcynia, pow. nakielski)

Kategoria inne produkty regionalne: I miejsce – „Musztarda Kcyńska Pałucka”, Przedsiębiorstwo PUH Wytwórnia Musztardy Kcyńskiej (Kcynia, pow. nakielski) 

 

Potrawy regionalne

  • I miejsce – Fundacja Hodowców Polskiej Białej Gęsi (Wróble, pow. inowrocławski) za krupnik na gęsinie i gęsi pipek
  • II miejsce – „Tradycyjne Jadło” Mirosława Wilk (Wielgie, pow. lipnowski) za chłodnik żniwiarza i policzki wieprzowe w kapuście z jarzębiną
  • III miejsce – Gospodarstwo Rodzinne Ludwika Mrówczyńska, Ilona Kasprowicz (Michalin, pow. nakielski) za czarninę z kaczki i potrawkę z kaczki ze słodką kapustą
  • Wyróżnienia: • Stowarzyszenie na Rzecz Rozwoju Olszewki i Lubaszcza (Olszewka, pow. nakielski) za polewkę na króliku i pieczone przepiórki • Sołectwo Krukówko Hanna Płowaś (Krukówko, pow. nakielski) za zupę żniwną i pyrki kraszone  

 

Konkurs organizują Polska Izba Produktu Regionalnego i Lokalnego oraz Związek Województw RP. Wspierają ich w tym urzędy marszałkowskie i wojewódzkie ośrodki doradztwa rolniczego. 

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na pomorska.pl Gazeta Pomorska