Wiktor Kulerski to wydawca słynnej "Gazety Grudziądzkiej", na łamach której prawie sto lat temu zorganizował konkurs kulinarny. Przepisy nadesłane przez gospodynie z ziemi chełmińskiej i Pomorza złożyły się na książkę kucharską "Nauka gotowania do użytku ludu polskiego".
Czernina, kapuśniak...
Jej wznowienie przygotowuje prof. Jarosław Dumanowski z Centrum Badań nad Historią i Kulturą Wyżywienia (stacja naukowa Polskiego Towarzystwa Historycznego w Toruniu). Zanim się ono ukaże, 29 listopada w Grudziądzu odbędzie się konkurs kulinarny dla mieszkańców dolnej Wisły (powiaty: grudziądzki, chełmiński, świecki, tczewski i kwidzyński), który ma ową reedycję wypromować. Chodzi o ugotowanie zup na bazie receptur z pierwszego rozdziału książki opublikowanej przez Wiktora Kulerskiego.
Do wyboru są: zupa z powideł, czernina, zupa z dyni, selerów, kapuśniak, zupa jabłkowa, rybna, zupa z maku, zupa czekoladowa, z długiego grochu, z piwa i żur.
Niepowtarzalna lektura
Skąd wziąć przepisy? - Oryginał "Nauki gotowania do użytku ludu polskiego" jest dostępny w bibliotekach grudziądzkiej i Uniwersytetu Mikołaja Kopernika. Można też ją przeczytać w internecie (kpbc.umk.pl) - informuje prof. Dumanowski.
Poleca on tę lekturę, bo... - Jest niepowtarzalna. Nie została przepisana, jak większość książek kucharskich i ukazała się w ogromnym nakładzie: około 60 tysięcy egzemplarzy - argumentuje.
Ideą konkursu nie jest tylko promocja wznowionej książki kucharskiej, ale też pokazanie dawnej kuchni regionu, przypomnienie staropolskich smaków, produktów i tradycji kulinarnych.
Ocenie będzie podlegać nie tylko smak potrawy, ale też estetyka sposobu podania, wierność jej wykonania zgodnie z tradycją i recepturą podaną w książce Kulerskiego, pochodzenie produktów wyjściowych (preferowane będą surowce lokalne, wskazane jest dostarczenie próbek lub udokumentowanie pochodzenia podstawowych składników), możliwości komercjalizacji potrawy (przydatność do zastosowania w placówkach gastronomicznych).
Jednym z organizatorów konkursu jest Towarzystwo Przyjaciół Dolnej Wisły, odpowiedzialne za Festiwal Smaku w Grucznie. Deklarują, że zwycięzca otrzyma bezpłatne stoisko podczas przyszłorocznej edycji tej imprezy.
Czytaj e-wydanie »