Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Prawdziwa gratka dla wielbicieli kulinarnych wyzwań: ugotuj zupę sprzed stu lat!

(aga)
"Nauka gotowania do użytku ludu polskiego”, wydana przez Wiktora Kulerskiego w 1915 roku ma być inspiracją w konkursie kulinarnym
"Nauka gotowania do użytku ludu polskiego”, wydana przez Wiktora Kulerskiego w 1915 roku ma być inspiracją w konkursie kulinarnym
To gratka dla smakoszy z dolnej Wisły. W Grudziądzu odbędzie się konkurs kulinarny na bazie książki "Nauka gotowania do użytku ludu polskiego", wydanej przez Wiktora Kulerskiego w 1915 roku.

Wiktor Kulerski to wydawca słynnej "Gazety Grudziądzkiej", na łamach której prawie sto lat temu zorganizował konkurs kulinarny. Przepisy nadesłane przez gospodynie z ziemi chełmińskiej i Pomorza złożyły się na książkę kucharską "Nauka gotowania do użytku ludu polskiego".

Czernina, kapuśniak...

Jej wznowienie przygotowuje prof. Jarosław Dumanowski z Centrum Badań nad Historią i Kulturą Wyżywienia (stacja naukowa Polskiego Towarzystwa Historycznego w Toruniu). Zanim się ono ukaże, 29 listopada w Grudziądzu odbędzie się konkurs kulinarny dla mieszkańców dolnej Wisły (powiaty: grudziądzki, chełmiński, świecki, tczewski i kwidzyński), który ma ową reedycję wypromować. Chodzi o ugotowanie zup na bazie receptur z pierwszego rozdziału książki opublikowanej przez Wiktora Kulerskiego.

Do wyboru są: zupa z powideł, czernina, zupa z dyni, selerów, kapuśniak, zupa jabłkowa, rybna, zupa z maku, zupa czekoladowa, z długiego grochu, z piwa i żur.

Niepowtarzalna lektura

Skąd wziąć przepisy? - Oryginał "Nauki gotowania do użytku ludu polskiego" jest dostępny w bibliotekach grudziądzkiej i Uniwersytetu Mikołaja Kopernika. Można też ją przeczytać w internecie (kpbc.umk.pl) - informuje prof. Dumanowski.

Poleca on tę lekturę, bo... - Jest niepowtarzalna. Nie została przepisana, jak większość książek kucharskich i ukazała się w ogromnym nakładzie: około 60 tysięcy egzemplarzy - argumentuje.

Ideą konkursu nie jest tylko promocja wznowionej książki kucharskiej, ale też pokazanie dawnej kuchni regionu, przypomnienie staropolskich smaków, produktów i tradycji kulinarnych.

Ocenie będzie podlegać nie tylko smak potrawy, ale też estetyka sposobu podania, wierność jej wykonania zgodnie z tradycją i recepturą podaną w książce Kulerskiego, pochodzenie produktów wyjściowych (preferowane będą surowce lokalne, wskazane jest dostarczenie próbek lub udokumentowanie pochodzenia podstawowych składników), możliwości komercjalizacji potrawy (przydatność do zastosowania w placówkach gastronomicznych).

Jednym z organizatorów konkursu jest Towarzystwo Przyjaciół Dolnej Wisły, odpowiedzialne za Festiwal Smaku w Grucznie. Deklarują, że zwycięzca otrzyma bezpłatne stoisko podczas przyszłorocznej edycji tej imprezy.

Czytaj e-wydanie »

Zaplanuj wolny czas - koncerty, kluby, kino, wystawy, sport

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na pomorska.pl Gazeta Pomorska