Produkcja wieprzowiny w Polsce rośnie, bo ceny w skupie wciąż do tego zachęcają

Lucyna Talaśka-KlichZaktualizowano 
Agata Wodzień
Naszym rolnikom pomógł m.in., spadek produkcji w Chinach.- W lutym był lekki spadek cen trzody chlewnej w skupie, ale już w minioną środę stawki zaczęły rosnąć - mówi Ryszard Landowski, rolnik ze Skarszewa (pow. świecki). - Teraz produkcja jest opłacalna.

W wadze bitej ciepłej  kupujący płacą najczęściej ok. 6 zł za kilogram, w wadze żywej od 4,10 do 4,60 zł.  Ryszard Landowski sprzedawał ostatnio tuczniki w dobrej cenie i produkcję wieprzowiny zwiększył na ile tylko mógł to zrobić. - Zapełniłem chlewnię w maksymalnym stopniu i chciałbym podwoić produkcję, ale brakuje mi budynków - mówi rolnik ze Skarszewa. - Chętnie je nawet wydzierżawię. 

Czy nie boi się ryzyka?  - Ceny w Polsce zależą od stawek na niemieckiej giełdzie i jeśli u nich rosną, to u nas także, jednak dzięki podpisywanym kontraktom mamy gwarancję minimalnej ceny - twierdzi gospodarz. - Po części ustawa wymusiła podpisywanie umów, ale zarówno rolnicy jak i poważne zakłady dojrzały do prawdziwej współpracy - uważa Witold Choiński, prezes Związku „Polskie Mięso”. 

Przeczytaj też: Rozpoczęcie działalności pozarolniczej i 100 tys. zł. Termin naboru 2017

Pod koniec minionego roku w porównaniu do grudnia 2015 r. pogłowie świń w Polsce wzrosło o 4,9 proc. Świń  przybywało także w woj. kujawsko-pomorskim i -  jak wynika z danych Urzędu Statystycznego w Bydgoszczy  -  w 2016 r. pogłowie wyniosło 1 197 752 sztuk.

Produkcja nadal rośnie, popyt na prosięta jest duży.  A ceny?  Eksperci Agencji Rynku Rolnego już w styczniu przewidzieli  się, że w br., pomimo wzrostu krajowej produkcji, większy popyt eksportowy oraz prognozowany spadek produkcji w UE będą sprzyjały wzrostowi cen  trzody chlewnej w Polsce w pierwszej połowie 2017 r. Ich zdaniem  w marcu br. krajowe ceny skupu trzody chlewnej mogą być o 19–26 proc. wyższe niż przed rokiem, a w czerwcu o 6–14 proc. 

- Rynek wieprzowiny jest dynamiczny - twierdzi Witold Choiński. - Na razie jest dobrze, bo dzięki mniejszej ubiegłorocznej produkcji wieprzowiny w Chinach (o 5 proc.) niektóre kraje więcej wyeksportowały do Państwa Środka, a nasza wieprzowina wypełniła lukę na ich rynku. 

polecane: Flesz: otyłość zabija Polaków, problem rośnie i dotyczy nastolatków

Wideo

Materiał oryginalny: Produkcja wieprzowiny w Polsce rośnie, bo ceny w skupie wciąż do tego zachęcają - Gazeta Pomorska

Rozpowszechnianie niniejszego artykułu możliwe jest tylko i wyłącznie zgodnie z postanowieniami „Regulaminu korzystania z artykułów prasowych”i po wcześniejszym uiszczeniu należności, zgodnie z cennikiem.

Komentarze

Ta strona jest chroniona przez reCAPTCHA i obowiązują na niej polityka prywatności oraz warunki korzystania z usługi firmy Google. Dodając komentarz, akceptujesz regulamin oraz Politykę Prywatności.
Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Dodaj ogłoszenie

Wykryliśmy, że nadal blokujesz reklamy...

To dzięki reklamom możemy dostarczyć dla Ciebie wartościowe informacje. Jeśli cenisz naszą pracę, prosimy, odblokuj reklamy na naszej stronie.

Dziękujemy za Twoje wsparcie!

Jasne, chcę odblokować
Przycisk nie działa ?
1.
W prawym górnym rogu przegladarki znajdź i kliknij ikonkę AdBlock. Z otwartego menu wybierz opcję "Wstrzymaj blokowanie na stronach w tej domenie".
krok 1
2.
Pojawi się okienko AdBlock. Przesuń suwak maksymalnie w prawą stronę, a nastepnie kliknij "Wyklucz".
krok 2
3.
Gotowe! Zielona ikonka informuje, że reklamy na stronie zostały odblokowane.
krok 3