Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Produkcja wieprzowiny w Polsce rośnie, bo ceny w skupie wciąż do tego zachęcają

Lucyna Talaśka-Klich
Agata Wodzień
Naszym rolnikom pomógł m.in., spadek produkcji w Chinach.- W lutym był lekki spadek cen trzody chlewnej w skupie, ale już w minioną środę stawki zaczęły rosnąć - mówi Ryszard Landowski, rolnik ze Skarszewa (pow. świecki). - Teraz produkcja jest opłacalna.

W wadze bitej ciepłej  kupujący płacą najczęściej ok. 6 zł za kilogram, w wadze żywej od 4,10 do 4,60 zł.  Ryszard Landowski sprzedawał ostatnio tuczniki w dobrej cenie i produkcję wieprzowiny zwiększył na ile tylko mógł to zrobić. - Zapełniłem chlewnię w maksymalnym stopniu i chciałbym podwoić produkcję, ale brakuje mi budynków - mówi rolnik ze Skarszewa. - Chętnie je nawet wydzierżawię. 

Czy nie boi się ryzyka?  - Ceny w Polsce zależą od stawek na niemieckiej giełdzie i jeśli u nich rosną, to u nas także, jednak dzięki podpisywanym kontraktom mamy gwarancję minimalnej ceny - twierdzi gospodarz. - Po części ustawa wymusiła podpisywanie umów, ale zarówno rolnicy jak i poważne zakłady dojrzały do prawdziwej współpracy - uważa Witold Choiński, prezes Związku „Polskie Mięso”. 

Przeczytaj też: Rozpoczęcie działalności pozarolniczej i 100 tys. zł. Termin naboru 2017

Pod koniec minionego roku w porównaniu do grudnia 2015 r. pogłowie świń w Polsce wzrosło o 4,9 proc. Świń  przybywało także w woj. kujawsko-pomorskim i -  jak wynika z danych Urzędu Statystycznego w Bydgoszczy  -  w 2016 r. pogłowie wyniosło 1 197 752 sztuk.

Produkcja nadal rośnie, popyt na prosięta jest duży.  A ceny?  Eksperci Agencji Rynku Rolnego już w styczniu przewidzieli  się, że w br., pomimo wzrostu krajowej produkcji, większy popyt eksportowy oraz prognozowany spadek produkcji w UE będą sprzyjały wzrostowi cen  trzody chlewnej w Polsce w pierwszej połowie 2017 r. Ich zdaniem  w marcu br. krajowe ceny skupu trzody chlewnej mogą być o 19–26 proc. wyższe niż przed rokiem, a w czerwcu o 6–14 proc. 

- Rynek wieprzowiny jest dynamiczny - twierdzi Witold Choiński. - Na razie jest dobrze, bo dzięki mniejszej ubiegłorocznej produkcji wieprzowiny w Chinach (o 5 proc.) niektóre kraje więcej wyeksportowały do Państwa Środka, a nasza wieprzowina wypełniła lukę na ich rynku. 

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na pomorska.pl Gazeta Pomorska