https://pomorska.pl
reklama
MKTG SR - pasek na kartach artykułów

Produkty naturalne są droższe, ponieważ nie zawierają polepszaczy. Warto jednak dopłacić

(km)
Fot. Kamila Mróz
Chleb pełnoziarnisty, własne pieczywo, pyszne wędliny i inne zdrowe specjały można było spróbować podczas Dnia Ekologicznego w szkole gastronomicznej.

Uczniowie Zespołu Szkół Gastronomiczno-Hotelarskich w Toruniu przekonują, że warto zdrowo się odżywiać i żyć w zgodzie z naturą.

Już po raz kolejny przygotowali Dzień Ekologiczny, na który sami przygotowali pyszną drożdżówkę i pełnoziarnisty chleb ze smalcem i konfiturami. Palce lizać!

Nauczycielka Elżbieta Golasińska, inicjatorka imprezy mówi: - My nadal nie wiemy, co jemy. Chcemy nauczyć młodzież odróżniania zdrowej żywności. Warto w nią zainwestować.

Dlatego też szkoła zaprosiła wystawców, którzy do swoich wyrobów używają tylko naturalnych składników.
Jednym z nich był właściciel Zagrody pod Lipami w Jerzewie (powiat włocławski).

Marek Klonecki:- Bazujemy na surowych własnych. To wyroby naszych rąk. Wszystko, co tu widzimy zostało wyprodukowane przez naszą rodzinę. Mamy kaszankę, salceson, kiełbasę i wędzonki domowe. Za nie właśnie w ubiegłym roku zdobyliśmy pierwsze miejsce w Kujawsko-Pomorskim w konkursie na produkt lokalny.

Marek Klonecki uważa jednak, że dziś sztuką nie jest produkować zdrowo, ale później to sprzedać. - Te produkty są droższe, ponieważ nie dodajemy do nich żadnych polepszaczy - wyjaśnia.

Wróć na pomorska.pl Gazeta Pomorska