https://pomorska.pl
reklama
MKTG SR - pasek na kartach artykułów

Prokurator w rzeźni Krzysztofa R. z Koronowa. 6 ton mięsa trafi do utylizacji

(LT)
W rzeźni Krzysztofa R. w Koronowie, w której produkcji nie powinno być od wielu lat.
W rzeźni Krzysztofa R. w Koronowie, w której produkcji nie powinno być od wielu lat. Andrzej Muszyński
13 żywych tuczników, 33 ubite świnie oraz ok. 4 ton mięsa i wędlin znaleziono w rzeźni Krzysztofa R. w Koronowie, w której produkcji nie powinno być od wielu lat.

- Dlaczego weterynaria czepia się pana Krzysztofa?! To porządny człowiek! - denerwuje się starszy mężczyzna, który twierdzi, że od lat kupował jego wędliny.

Przypomnijmy. W czwartek do koronowskiego zakładu mięsnego przy ul. Szosa Kotomierska weszli lekarze weterynarii i policja. Bo już w 2004 roku zakład (należący do Krzysztofa R.) otrzymał decyzję powiatowego lekarza weterynarii o zawieszeniu działalności, co oznacza, że nie można tam było prowadzić produkcji. Jednak do inspekcji docierały informacje, że koronowski przedsiębiorca wciąż zajmuje się ubojem i przetwórstwem mięsa. Lekarze tłumaczą, że po wykreśleniu rzeźni z rejestru w Inspekcji Weterynarii, nie mogli wejść do tego zakładu. Dlatego interweniowali na policji.

Przeczytaj również: Koronowski zakład mięsny od wielu lat nie powinien produkować żywności. Policja wkroczyła do rzeźnika

Interes wciąż się kręcił

Co zobaczyli w zakładzie? - Teraz już mamy pewność, że wciąż prowadzono w nim ubój i przetwórstwo mięsa - mówi Zygmunt Gadomski, Powiatowy Lekarz Weterynarii w Bydgoszczy. - Towar sprzedawano w sklepie przy ul. Bukowej w Koronowie i na terenie zakładu.

Podobno wcześniej kiełbasy z rzeźni należącej do Krzysztofa R. można było kupić w jeszcze jednym koronowskim sklepie. I nawet ci, którzy próbują jego bronić przyznają, że wiele osób wciąż robiło zakupy w rzeźni. - Tam była tzw. wydawka - opowiada mieszkaniec Koronowa. - Mniej więcej do godziny ósmej wydawano towar do sklepu, potem sprzedawano go zwykłym klientom. Była waga i ekspedientka ... Wyroby? Świeże i smaczne. I komu to przeszkadzało? Może pan Krzysztof trochę zapodział się w przepisach?

- Wprowadzanie do obrotu mięsa i jego przetworów, wyprodukowanego bez zezwolenia, jest zabronione! - wyjaśnia Gadomski. Bo chodzi o to, że żywność nie może stanowić zagrożenia dla zdrowia i życia konsumentów. Towar musi być sprawdzony, przebadany.

- Bywałem w zakładzie pana Krzysztofa - opowiada inny mieszkaniec Koronowa. - Tę masarnię postawił jego tata, to firma rodzinna. Nie wiem, czy pan Krzysiu miał pozwolenie, ale nie wierzę by sprzedawał nieprzebadane mięso. Widziałem pieczątki na półtuszach. To znaczy, że sprawdzał je jakiś lekarz!

Mięso trafi do utylizacji

- Krzysztof R. niektóre półtusze wieprzowe mógł kupować w innej rzeźni, która ma zezwolenie - mówi Zygmunt Gadomski. - Jednak na półtuszach znalezionych podczas kontroli w zakładzie, pieczątek nie było! To mięso pochodziło ze zwierząt ubijanych na miejscu.

Lekarz dodaje, że w zakładzie znaleziono 33 ubite świnie oraz około 4 ton mięsa i wędlin. - Trzeba było wycofać też towar ze sprzedaży - mówi lekarz. - Transport mięsa i wędlin z rzeźni Krzysztofa R. stał przed punktem na ulicy Bukowej.

Zdaniem Gadomskiego, mięsa i wędlin (łącznie z półtuszami) było około 6 ton. - Towar trafi do utylizacji - twierdzi lekarz. - W zakładzie było też 13 tuczników, które wywieziono do gospodarstwa rolnika, którzy rzekomo przywiózł je do rzeźni.

Nie mieli książeczek

Gadomski dodaje, że wspólnie z policjantami zadawał pytania pracownikom rzeźni: - Nie rozmawialiśmy z wszystkimi, ale z kilkoma osobami. Żaden z tych pracowników nie miał książeczki sanepidowskiej ani umowy o pracę!

- Dziękuję za ujawnienie sprawy - mówi były przedsiębiorca. - Straciłem firmę, bo trudno mi było konkurować z kimś, kto prowadził produkcję w garażu. Nie może być tak, że jedni przestrzegają prawa a inni robią co chcą! Ciekawe, czy ta afera się nie rozmyje, tak jak inne.

- Magazyny zakładu zostały zaplombowane, a sprawę przejęła bydgoska prokuratura - mówi lekarz powiatowy.

Czytaj e-wydanie »Lokalny portal przedsiębiorców

Komentarze 39

Komentowanie zostało tymczasowo wyłączone.

Podaj powód zgłoszenia

a
a
Ty na pier ,,, sz
a
as
W dniu 29.10.2013 o 07:58, UB napisał:

no faktycznie na BMW 7 świecące garnitury i łańcuch nie miał

bo wszystko przepił

s
sw
Jaka wedzarnie nic nie wiem,gdzie jest? Odp
a
abc

Jeszcze zamknąć nielegalną wędzarnie ryb i będzie na Kotomierskiej pozamiatane!!!!!!!!!abc

G
Gaj

Prezes kosi rynek. Proste

M
MARIUSZ
W dniu 03.11.2013 o 18:14, ja napisał:

no tak masz pan racje- same E,same konserwanty itd. bo miesa tam nie znajdziesz no moze 60%    w sumie ok.20zł mozna dac za 60%- woda tez droga  niech bedzie ,że 20zł nam doliczą ,,,szok ludzie gdzie wy macie oczy i mózgi!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!11

 


nie wiesz o czym piszesz czlowieku....wyroby sa tam najwyzszej jakosci -dowiedz sie poczytaj,sprobuj i wtedy bys takich glupot nie pisal no chyba ze jestes kims bliskim dla pana R. albo wlasnie straciles tam 'czarna robote'....

m
mieszkaniec

i co cicho, przyschło ?

c
cba
W dniu 31.10.2013 o 22:09, Gość napisał:

Brawo Koronowska policja pojechali zamykac Krzysia a sami się tam zaopatrywali sam byłem świadkem. Pozdrowienia dla pana Piotra W

NO TERAZ WSZYSTKO JASNE

j
ja
W dniu 03.11.2013 o 13:17, MARIUSZ napisał:

Bardzo smaczne wędliny są za Biedronką, u Stokłosy..My z żoną około roku tylko tam kupujemy

no tak masz pan racje- same E,same konserwanty itd. bo miesa tam nie znajdziesz no moze 60%    w sumie ok.20zł mozna dac za 60%- woda tez droga  niech bedzie ,że 20zł nam doliczą ,,,szok ludzie gdzie wy macie oczy i mózgi!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!11

M
MARIUSZ

Bardzo smaczne wędliny są za Biedronką, u Stokłosy..My z żoną około roku tylko tam kupujemy

M
MarekT
W dniu 31.10.2013 o 13:08, mieszbyd napisał:

szanowni Państwojestem zszokowany. Jak można pochwalać proceder wprowadzania mięsa bez odpowiedniego certyfikatu i nadzoru weterynaryjnego. To jest 21 wiek i pewne normy wszystkich obowiązują, to nie jest Somali. Towaru nie jadłem, ale wierze że smaczny. Prawda jest chyba taka, że dzięki brakowi narzutów (podatki,vaty,zusy,opłaty) towar był tańszy niż u konkurencji. To może być przykład dla lidera Unii Polityki Realnej na złodziejstwo państwa. Ale te same zasady powinny obowiązywać wszystkich, inaczej jest nieuczciwa konkurencja. Widzę, że Koronowo to miasto o spaczonej moralności. To co, przemyt papierosów, dobrego alkoholu, samochodów niewiadomego pochodzenia też popieracie bo dobre i tanie ?

Haha Ty chyba 15 lat nie masz skończone :) Co za uczciwy człowiek się znalazł. Jak sobie w sejmie premię po 40 tys. wicemarszałkowie przyznają to jest legalne haha. A tutaj faktycznie, bo nie było jedengo druczku. Muszę Panu przyznać rację, gdyby wszyscy byli uczciwi to w sejmie posłowie nie pracowaliby za takie grosze jak teraz, na premie byłoby więcej pieniędzy i dla urzedników, którzy zadecydowli o utylizacji 6 ton mięsa. Oj oby tym urzędniokom się tak życie nie ułożyło, że jeszcze będzie im brakować na starość żywnośći. Hańba - marnować tyle żywności ( proszę nie mylić określenia żywność produkowana przez Pana Krzysztofa z tą padliną sprzedawaną w marketach ) Śmieszne jest to, że w marketach żywność jest przebadana i przeznaczona do spożycia. Chyba coś nie tak... skoro tego nie idzie jeść, a kto jadł produkty Pana R. był zawsze z niej zadowolony.

G
Gość

Brawo Koronowska policja pojechali zamykac Krzysia a sami się tam zaopatrywali sam byłem świadkem. Pozdrowienia dla pana Piotra W

 

j
ja
Szpitale i tak sa dla bogatych ,drogi platne jak cos lepszego wiec co sie pienisz gosciu. Sory ale do lekarza bez 100zl tez nie masz czego szukac wiec daj seeee luz i daj spokoj normalnym ludziom,ktorzy wola pomoc potrzebujacym - bo ci w .......ach i tak maja dosc.
g
gosc

Żeby się państwo bogaciło to by było ok,ale państwo zadłużone na  maksa a bogaci się  rząd i wszelaka władza.Tam kryzysu nie ma.

g
grazyna
Nie Bede placila podatkow! Na alkoholu i papierosach tylko sie panstwo bogaci! Wole moja wodke i tyton bez akcyzy! Jesli ktos chce powiem kto w koroniwie sprzedaje. Wspierajmy mlodych i przedsiebiorczych!
Wróć na pomorska.pl Gazeta Pomorska