Krajowe ceny prosiąt? Na targowiskach polscy rolnicy dostawali o 8% więcej niż przed miesiącem. Prosię kosztowało średnio 210 złotych, o 38% więcej niż przed rokiem.
Zakłady mięsne kupowały żywiec wieprzowy średnio po 5,66 zł/kg. Cena ta była o 1% wyższa niż przed miesiącem oraz o 17% wyższa niż przed rokiem, podaje ARR. Żywiec wołowy? Według ostatnich danych, przeciętna cena wyniosła a 6,29 zł/kg (o 1% niższa niż przed miesiącem, ale o 1% wyższa niż w analogicznym okresie 2016).
W dniach 29.05 - 4.06.2017 zakłady kupowały kurczęta brojlery przeciętnie po 3,22 zł/kg. Czyli o 2 gr/kg więcej niż w poprzednim tygodniu. "W odniesieniu do notowań sprzed roku kurczęta potaniały o 7%. Za indyki dostawcy otrzymywali średnio 5,26 zł/kg", czytamy w raporcie ARR.
Strefa AGRO także na Facebooku. Dołącz do nas!
Handel zagraniczny? Podskoczył eksport produktów wieprzowych z Polski. W ciągu pierwszych czterech miesięcy 2017, eksport żywca, mięsa, tłuszczów i przetworów wieprzowych wyniósł 248 tys. ton. Był o 11% większy niż w tym samym okresie 2016. Spadł natomiast import ( o 5%, do 265 tys. ton).
Produktów wołowych i cielęcych wyeksportowano 143 tys. ton (w ekwiwalencie tusz), o 1% więcej niż przed rokiem. Jednocześnie import wyniósł 18 tys. ton i był o 75 ton mniejszy niż przed rokiem. Eksport żywca, mięsa i przetworów drobiowych wzrósł o 4% w odniesieniu do analogicznego okresu 2016 r. i wyniósł 405 tys. ton (w ekwiwalencie tuszek). W tym czasie do Polski zaimportowano 47 tys. ton produktów drobiowych wobec 37 tys. ton rok wcześniej, podaje ARR.