W naszym regionie, zarówno jaja przepiórek, jak i przepiórcze mięso oferuje Ferma Drobiu Wilgosiewicz z Wielowiczka koło Sośna.
Przepiórki nie wysiadują swoich jajek, zatraciły ten instynkt. Bardzo szybko jednak dojrzewają – już dwumiesięczna samiczka przepiórki zaczyna znosić jajka. Jaja przepiórcze polecane są zwłaszcza osobom starszym, chorym i osłabionym, są doskonałe także dla dzieci, które z powodu skazy białkowej nie mogą jeść jajek kurzych. Wartościowszy skład od kurzego ma też przepiórcze mięso; i ono zalecane jest wszystkim tym, którzy potrzebują wzmocnienia, są w trakcie rekonwalescencji, są przemęczeni i przepracowani lub po prostu dbają o swoje zdrowie – jest to chude mięso, bogate w witaminy i białko. Z mięsa samczyków przepiórki robi się na przykład wyśmienity, wzmacniający rosół. Można je też piec, dusić, nadziewać, robić z niego potrawki. W każdej postaci jest bardzo smaczne, lekkie i delikatne, po prostu wyjątkowe.
Zarówno jajka przepiórcze, jak i ich mięso, a także żywe przepiórki znajdują się w ofercie Fermy Drobiu Wilgosiewicz. Jej podstawową działalnością jest jednak odchowywanie kur najróżniejszych ras, od ogólnoużytkowych po towarowe. Hoduje się tu także perliczki, kaczki, gęsi i indyki z przeznaczeniem do sprzedaży do dalszego chowu.
Wszystkie ptaki, hodowane w Wielowiczku karmione są paszami ze zbóż wyprodukowanych na miejscu, we własnym gospodarstwie, co powoduje, że przez cały czas są one skarmiane paszą najwyższej jakości. Z fermy ptaki są dowożone firmowym transportem do odbiorców. W ten sam sposób do klientów, pod konkretne zamówienia, trafić może też mięso i jaja przepiórcze. Można je też kupić na targowisku w Sępólnie Krajeńskim.
Gospodarstwo Rolne Ferma Drobiu Krzysztof Wilgosiewicz
SMS o treści: EKO.3 pod numer 72355 (koszt 2,46 zł z VAT)
Klikaj: Przepiórka