W sumie (z ostatnich znanych danych w czwartym kwartale 2018 r.) na terenie województwa kujawsko-pomorskiego kontrolą objęto łącznie 8 placówek gastronomicznych. Nieprawidłowości stwierdzono we wszystkich kontrolowanych placówkach. Ocenie oznakowania poddano łącznie 288 partii potraw i napojów, zakwestionowano 227 partii.Jak podaje Alicja Czynsz, specjalista WIIH w Bydgoszczy, stwierdzono:- niewłaściwe oznakowanie potraw i napojów, bowiem w kartach menu, cennikach ani w inny bezpośrednio dostępny konsumentowi,- nie podano pełnego wykazu składników w przypadku 189 partii potraw (w tym użytych przy wytworzeniu 146 partii potraw substancji lub produktów powodujących alergie lub reakcje nietolerancji),- nie podano nazwy zgodnej z wymaganiami art. 17 rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (WE) nr 1169/2011 (brak było opisu potrawy, który umożliwiłby konsumentom poznanie rzeczywistego charakteru tego środka spożywczego i odróżnienie go od innych produktów z którymi mógł zostać pomylony), wykazu składników, z uwzględnieniem informacji o substancjach lub produktach powodujących alergie lub reakcje nietolerancji użytych przy wytworzeniu żywności w przypadku 15 partii,- podano informacje wprowadzające w błąd, co do właściwości środka spożywczego, a w szczególności co do jego składu, charakteru i właściwości - w przypadku 21 partii. Oto najciekawsze nieprawidłowości... Sprawdź na kolejnych stronach jakie ----->
Pixabay.com
Wojewódzki Inspektorat Inspekcji Handlowej w Bydgoszczy regularnie kontroluje placówki gastronomiczne w obiektach z szyldem „Zajazd”, „Gospoda” lub „Karczma” na terenie województwa kujawsko-pomorskiego.