MKTG SR - pasek na kartach artykułów

Prześwietlają zajazdy, karczmy, gospody w Kujawsko-Pomorskiem. Oto wpadki z regionu

(tik)
W sumie (z ostatnich znanych danych w czwartym kwartale 2018 r.) na terenie województwa kujawsko-pomorskiego kontrolą objęto łącznie 8 placówek gastronomicznych. Nieprawidłowości stwierdzono we wszystkich kontrolowanych placówkach. Ocenie oznakowania poddano łącznie 288 partii potraw i napojów, zakwestionowano 227 partii.Jak podaje Alicja Czynsz, specjalista WIIH w Bydgoszczy, stwierdzono:- niewłaściwe oznakowanie potraw i napojów, bowiem w kartach menu, cennikach ani w inny bezpośrednio dostępny konsumentowi,- nie podano pełnego wykazu składników w przypadku 189 partii potraw (w tym użytych przy wytworzeniu 146 partii potraw substancji lub produktów powodujących alergie lub reakcje nietolerancji),- nie podano nazwy zgodnej z wymaganiami art. 17 rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (WE) nr 1169/2011 (brak było opisu potrawy, który umożliwiłby konsumentom poznanie rzeczywistego charakteru tego środka spożywczego i odróżnienie go od innych produktów z którymi mógł zostać pomylony), wykazu składników, z uwzględnieniem informacji o substancjach lub produktach powodujących alergie lub reakcje nietolerancji użytych przy wytworzeniu żywności w przypadku 15 partii,- podano informacje wprowadzające w błąd, co do właściwości środka spożywczego, a w szczególności co do jego składu, charakteru i właściwości - w przypadku 21 partii. Oto najciekawsze nieprawidłowości... Sprawdź na kolejnych stronach jakie ----->
W sumie (z ostatnich znanych danych w czwartym kwartale 2018 r.) na terenie województwa kujawsko-pomorskiego kontrolą objęto łącznie 8 placówek gastronomicznych. Nieprawidłowości stwierdzono we wszystkich kontrolowanych placówkach. Ocenie oznakowania poddano łącznie 288 partii potraw i napojów, zakwestionowano 227 partii.Jak podaje Alicja Czynsz, specjalista WIIH w Bydgoszczy, stwierdzono:- niewłaściwe oznakowanie potraw i napojów, bowiem w kartach menu, cennikach ani w inny bezpośrednio dostępny konsumentowi,- nie podano pełnego wykazu składników w przypadku 189 partii potraw (w tym użytych przy wytworzeniu 146 partii potraw substancji lub produktów powodujących alergie lub reakcje nietolerancji),- nie podano nazwy zgodnej z wymaganiami art. 17 rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (WE) nr 1169/2011 (brak było opisu potrawy, który umożliwiłby konsumentom poznanie rzeczywistego charakteru tego środka spożywczego i odróżnienie go od innych produktów z którymi mógł zostać pomylony), wykazu składników, z uwzględnieniem informacji o substancjach lub produktach powodujących alergie lub reakcje nietolerancji użytych przy wytworzeniu żywności w przypadku 15 partii,- podano informacje wprowadzające w błąd, co do właściwości środka spożywczego, a w szczególności co do jego składu, charakteru i właściwości - w przypadku 21 partii. Oto najciekawsze nieprawidłowości... Sprawdź na kolejnych stronach jakie ----->Pixabay.com
Wojewódzki Inspektorat Inspekcji Handlowej w Bydgoszczy regularnie kontroluje placówki gastronomiczne w obiektach z szyldem „Zajazd”, „Gospoda” lub „Karczma” na terenie województwa kujawsko-pomorskiego.
emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Strefa Biznesu: Inflacja będzie rosnąć, nawet do 6 proc.

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiał oryginalny: Prześwietlają zajazdy, karczmy, gospody w Kujawsko-Pomorskiem. Oto wpadki z regionu - Gazeta Pomorska

Wróć na pomorska.pl Gazeta Pomorska