Kawa sypana - co ją wyróżnia?
Kawa sypana to nic innego jak zmielone ziarna kawy. Wiele osób ceni za brak sztucznych dodatków, wyższą jakość ziaren i naturalny sposób produkcji w porównaniu do kawy rozpuszczalnej. Kawa sypana ma wyższą zawartość kofeiny oraz więcej wartościowych składników, takich jak antyoksydanty i minerały - cynk, wapń, magnez.
Dlaczego kawa sypana jest niezdrowa?
Biorąc pod uwagę skład oraz sposób produkcji, wiele osób uważa popularną kawę "fusiarę" za zdrowszą od rozpuszczalnej. Wyższa zawartość kofeiny oraz fusy, które są produktem ubocznym po zaparzeniu kawy sypanej, mogą jednak szkodzić przy niektórych dolegliwościach.
Przy takich dolegliwościach nie pij kawy "fusiary". Tym osobom kawa sypana może zaszkodzić
Chociaż picie kawy niesie wiele korzyści (m.in. zmniejsza ryzyko cukrzycy, depresji, chorób wątroby i serca), istnieją określone dolegliwości, przy których spożywanie kawy sypanej może być niewskazane. W galerii opisujemy schorzenia, w przypadku których należy zachować ostrożność lub całkowicie wyeliminować kawę "fusiarę" ze swojej diety:
