Kilka zakładów mięsnych z Pomorza i Kujaw zostało wyróżnionych podczas zakończonego wczoraj XXIX Konkursu "Produkty najwyższej jakości w przemyśle mięsnym" Wiosna 2008.
Do udziału w konkursie, którego organizatorem jest warszawski Instytut Przemysłu Mięsnego i Tłuszczowego, zgłosiły się 44 zakłady mięsne i drobiarskie, które przekazały do oceny 198 próbek swoich produktów.
Nie wszystkie wyroby - ze względu na jakość - zakwalifikowały się do konkursu. Niektóre przetwory odpadły, ponieważ zawierały za mało białka a za dużo skrobi lub tłuszczu.
Za najwyższą jakość dyplomy otrzymały między innymi: Zakłady Mięsne "Viola" w Lnianie (aż za dwanaście produktów), "Prime Food" w Przechlewie (za cztery produkty) i Zakład Mięsny "Bekon" w Jabłowie Pomorskim (za trzy produkty).