Mistrzowie kuchni regionalnej mają teraz pole do popisu. Wiosna i lato to czas konkursów kulinarnych. Pierwszy, znaczący już za nami. Na targach w Minikowie, w ramach konkursu „Nasze kulinarne dziedzictwo”, wybrano „Smaki regionów”. Wśród laureatów, jak co roku, reprezentanci powiatu nakielskiego.
>> Najświeższe informacje z regionu, zdjęcia, wideo tylko na www.pomorska.pl <<
W kategorii: wyroby cukiernicze - pierwszą nagrodę otrzymała Aleksandra Agata Minda z Olszewki za babę muślinową inaczej zwaną sakramentką. To kolejna nagroda dla mieszkanki Olszewki na imprezie kulinarnej. Trzy lata temu jej perliczkę z ziemniakami i mizerią, którą przygotowała z mamą Elżbietą, doceniła kapituła powołana przez Polską Izbę Produktu Regionalnego i Lokalnego. Nagrodę: „Perłę” laureatki odebrały w Poznaniu, podczas targów Polagra Food.
W kategorii: produkty regionalne pochodzenia zwierzęcego jury w Minikowie nagrodziło Gospodarstwo Rolne w Ślesinie, za „Ser Hrabiny”. - To ser długodojrzewający hrabiny Anieli Potulickiej - informują nas pomysłodawcy. Przy stoisku z serem ustawiała się w Minikowie kolejka. Powodzeniem na targach cieszyła się też „Śmietanówka” z Bnina, nakielskie miody oraz konfitury i smalec Barbary Jasińskiej ze Ślesina. Swoje specjały przywiozły na targi także gospodynie z Wieszek i Minikowa.
Niewykluczone, że mieszkańcy powiatu nakielskiego skosztować będą mogli tych specjałów także na Jarmarku św. Wawrzyńca, który już 28 maja w Nakle. Jarmarkowi od lat także towarzyszy konkurs kulinarny „Smaki Krajny i Pałuk”. Jury oceni potrawy mięsne (schab, golonka, żeberka), potrawy z ryb, potrawy mączne, w tym pierogi i wyroby cukiernicze.
INFO Z POLSKI - przegląd najciekawszych informacji ostatnich dni w kraju (11-17.05.2017)