https://pomorska.pl
reklama

Rejbak, kaczka po radziejowsku czy golonka w kapuście i piwie. Bitwa regionów - Bitwa na smaki 2018 [wideo]

Agata Wodzień
AGW
Po 3 koła gospodyń z 10 województw rywalizowało w bydgoskim Myślęcinku. Swojskie jadło, tradycyjne przepisy w nowoczesnym wydaniu przyciągnęły tysiące degustatorów. Profesjonalną oceną zajęło się jury, które wyłoniło zwyciężczynie w konkursie kulinarnym organizowanym przez KOWR.

Bitwa regionów - Bitwa na Smaki towarzyszy od 5 lat Jarmarkowi Kujawsko-Pomorskiemu w bydgoskim Myślęcinku (ten miał 9 września 15. edycję). W kulinarnej rywalizacji wzięło udział pierwszy raz aż 10 województw, a jak zapowiadali na scenie Wojciech Kędzia, dyrektor oddziału Krajowego Ośrodka Wsparcia Rolnictwa i Paweł Kocon z centrali KOWR - w przyszłym roku będą już wszystkie regiony, a jak żartowali panowie - nawet 17 województw.

Wydarzenie w Myślęcinku było finałem po wcześniejszych regionalnych eliminacjach. W Bydgoszczy pojawiły się po 3 koła z danego regionu ze zgłoszonym daniem. Potrawę oceniało profesjonalne jury składające się z kucharzy, krytyków kulinarnych czy blogerów.

W wideo powyżej Wojciech Kędzia opowiada o idei i zasadach konkursu.

Podczas Jarmarku Kujawsko-Pomroskiego przyznawane są Rarytasy. Złoty przyznano Serom Korycińskim za ser dojrzały z popiołem z węgla drzewnego. Zdobywcami srebrnych Rarytasów 2018 są Masarnia Władysławowo Zawistowski za polędwicę wędzoną oraz Spiżarnia Mennonicka za krówkę na śmietance. Brązowe Rarytasy otrzymali: Gminna Spółdzielnia SCh w Pruszczu Pomorskim za kiełbasę kociewską jak z weka, Specjały spod strzechy za ocet z kwiatu czarnego bzu, Arleta Bizoń za malinę z Parlina.

Wyniki Bitwy regionów - Bitwy na smaki 2018:

  • I miejsce – Stowarzyszenie „Podlaski szlak kulinarny” w Szepietowie (woj. podlaskie) – Udziec z dzika na rejbaku oblany leśnym sosem
  • II miejsce – Koło Gospodyń Wiejskich Kamień Mały (woj. lubuskie) – „Kasla” – karkówka surowa wędzona duszona w kapuście kiszonej
  • III miejsce – Koło Gospodyń Wiejskich Ornontowice (woj. śląskie) – Kopa Ornotowicka

Wyróżnienie:
Stowarzyszenie „Folwarcznie” Dziadowice Folwark (woj.wielkopolskie) – Pieczone kacze udka z kluskami żelaznymi i glazurowanymi buraczkami
Koło Gospodyń Wiejskich Osowiec (woj. wielkopolskie) – Kaczka Faszerowana

W wąskim gronie reprezentantek z województwa kujawsko-pomorskiego znalazło się KGW Radziejów ze swoją kaczką po radziejowsku:

Jednym z kół z województwa pomorskiego było KGW Nowy Klincz z golonką w kapuście i piwie:

Województwo mazowieckie reprezentowały m.in. panie ze Stowarzyszenia KGW z Jednorożca. Na konkurs przygotowały rejbak:

Więcej zdjęć z jarmarku i bitwy:

Podczas 15. Jarmarku Kujawsko-Pomorskiego w bydgoskim Myślęcinku po raz 5. odbyła się Bitwa regionów - Bitwa na smaki. W finałowym etapie po 3 koła z 10 województw rywalizowały kulinarnie. Przygotowane danie konkursowe oceniało jury. To pierwsza odsłona bitwy z tak szeroką krajową reprezentacją. Krajowy Ośrodek Wsparcia Rolnictwa zapowiada, że w kolejnej edycji będą już wszystkie rejony kraju. Konkursowi towarzyszyły w niedzielę stoiska z pysznościami i rękodziełem oraz koncerty zespołów ludowych.  Jury ocenia danie koła gospodyń z województwa mazowieckiego

Bitwa regionów - Bitwa na smaki w Myślęcinku. Jarmark Kujaws...

Wybrane dla Ciebie

Tym osobom należy się prawie 350 złotych dodatku do emerytury. Oto zasady wypłaty

Tym osobom należy się prawie 350 złotych dodatku do emerytury. Oto zasady wypłaty

Kryształy PRL w cenie złota. Tyle kosztują w 2025 roku popularne misy i wazony

Kryształy PRL w cenie złota. Tyle kosztują w 2025 roku popularne misy i wazony

Wróć na pomorska.pl Gazeta Pomorska