Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Rejbak, kaczka po radziejowsku czy golonka w kapuście i piwie. Bitwa regionów - Bitwa na smaki 2018 [wideo]

Agata Wodzień
AGW
Po 3 koła gospodyń z 10 województw rywalizowało w bydgoskim Myślęcinku. Swojskie jadło, tradycyjne przepisy w nowoczesnym wydaniu przyciągnęły tysiące degustatorów. Profesjonalną oceną zajęło się jury, które wyłoniło zwyciężczynie w konkursie kulinarnym organizowanym przez KOWR.

Bitwa regionów - Bitwa na Smaki towarzyszy od 5 lat Jarmarkowi Kujawsko-Pomorskiemu w bydgoskim Myślęcinku (ten miał 9 września 15. edycję). W kulinarnej rywalizacji wzięło udział pierwszy raz aż 10 województw, a jak zapowiadali na scenie Wojciech Kędzia, dyrektor oddziału Krajowego Ośrodka Wsparcia Rolnictwa i Paweł Kocon z centrali KOWR - w przyszłym roku będą już wszystkie regiony, a jak żartowali panowie - nawet 17 województw.

Wydarzenie w Myślęcinku było finałem po wcześniejszych regionalnych eliminacjach. W Bydgoszczy pojawiły się po 3 koła z danego regionu ze zgłoszonym daniem. Potrawę oceniało profesjonalne jury składające się z kucharzy, krytyków kulinarnych czy blogerów.

W wideo powyżej Wojciech Kędzia opowiada o idei i zasadach konkursu.

Podczas Jarmarku Kujawsko-Pomroskiego przyznawane są Rarytasy. Złoty przyznano Serom Korycińskim za ser dojrzały z popiołem z węgla drzewnego. Zdobywcami srebrnych Rarytasów 2018 są Masarnia Władysławowo Zawistowski za polędwicę wędzoną oraz Spiżarnia Mennonicka za krówkę na śmietance. Brązowe Rarytasy otrzymali: Gminna Spółdzielnia SCh w Pruszczu Pomorskim za kiełbasę kociewską jak z weka, Specjały spod strzechy za ocet z kwiatu czarnego bzu, Arleta Bizoń za malinę z Parlina.

Wyniki Bitwy regionów - Bitwy na smaki 2018:

  • I miejsce – Stowarzyszenie „Podlaski szlak kulinarny” w Szepietowie (woj. podlaskie) – Udziec z dzika na rejbaku oblany leśnym sosem
  • II miejsce – Koło Gospodyń Wiejskich Kamień Mały (woj. lubuskie) – „Kasla” – karkówka surowa wędzona duszona w kapuście kiszonej
  • III miejsce – Koło Gospodyń Wiejskich Ornontowice (woj. śląskie) – Kopa Ornotowicka

Wyróżnienie:
Stowarzyszenie „Folwarcznie” Dziadowice Folwark (woj.wielkopolskie) – Pieczone kacze udka z kluskami żelaznymi i glazurowanymi buraczkami
Koło Gospodyń Wiejskich Osowiec (woj. wielkopolskie) – Kaczka Faszerowana

W wąskim gronie reprezentantek z województwa kujawsko-pomorskiego znalazło się KGW Radziejów ze swoją kaczką po radziejowsku:

Jednym z kół z województwa pomorskiego było KGW Nowy Klincz z golonką w kapuście i piwie:

Województwo mazowieckie reprezentowały m.in. panie ze Stowarzyszenia KGW z Jednorożca. Na konkurs przygotowały rejbak:

Więcej zdjęć z jarmarku i bitwy:

Podczas 15. Jarmarku Kujawsko-Pomorskiego w bydgoskim Myślęcinku po raz 5. odbyła się Bitwa regionów - Bitwa na smaki. W finałowym etapie po 3 koła z 10 województw rywalizowały kulinarnie. Przygotowane danie konkursowe oceniało jury. To pierwsza odsłona bitwy z tak szeroką krajową reprezentacją. Krajowy Ośrodek Wsparcia Rolnictwa zapowiada, że w kolejnej edycji będą już wszystkie rejony kraju. Konkursowi towarzyszyły w niedzielę stoiska z pysznościami i rękodziełem oraz koncerty zespołów ludowych.  Jury ocenia danie koła gospodyń z województwa mazowieckiego

Bitwa regionów - Bitwa na smaki w Myślęcinku. Jarmark Kujaws...

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na pomorska.pl Gazeta Pomorska