Inspekcja Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych co roku przygotowuje raporty o liczbie producentów i powierzchni upraw ekologicznych we wszystkich województwach. W całym kraju uprawia się w sposób ekologiczny 484,7 tys. hektarów, jak wskazują najnowsze dane na koniec 2018 roku. Najwięcej mamy ich na terenie województwa warmińsko-mazurskiego - 104,5 tys. ha, najmniejszy obszar na uprawy eko został zagospodarowany w województwie śląskim.
Porównajmy stan z 2000 roku z tym, co mamy teraz. Na początku wieku i nowego milenium 338 gospodarstw w Polsce posiadało atest potwierdzający, że prowadzą gospodarstwa ekologiczne, w naszym regionie Kujaw i Pomorza było ich zaledwie 34. Powierzchnia upraw eko w skali kraju obejmowała 11,6 tys. ha.
Rolnictwo ekologiczne w województwie kujawsko-pomorskim
Na koniec 2018 roku w Kujawsko-Pomorskiem 7,6 tys. ha było powierzchniami ekologicznych użytków rolnych. W tym w okresie konwersji znajdowało się ponad 1,8 tys. ha, pozostały obszar - po zakończonym okresie konwersji.
2010 | 2011 | 2012 | 2013 | 2014 | 2015 | 2016 | 2017 | 2018 | |
liczba producentów eko | 340 | 384 | 406 | 430 | 419 | 385 | 496 | 451 | 440 |
ekologicznyc użytków rolnychpowierzchnia (w tys. ha) | 7,7 | 8,4 | 8,8 | 11,1 | 11,6 | 10,6 | 9,2 | 8,3 | 7,6 |
Projekt współfinansowany ze środków WFOŚiGW w ramach projektu Edukacji Ekologicznej 2019-2020.
