Rosną ceny indyków. Są najwyższe od prawie trzech lat

  • Gazeta Współczesna

opr. (koci)

W trzecim tygodniu października ceny mięsa z indorów wyniosły 5,85 zł za kg, natomiast mięsa z indyczek 5,62 zł/kg. A więc były odpowiednio o 13 i 13,9 proc. większe w porównaniu do analogicznego okresu poprzedniego roku. Jest to najwyższy poziom cen od początku 2016 r.
W drugiej połowie 2018 r. cena żywca indyczego była o 6,5 proc. wyższa niż w pierwszej połowie 2018 r.
 Polska Press

W ostatnich latach opłacalność produkcji kurcząt brojlerów dominowała nad opłacalnością produkcji indyków. W dynamicznie rosnącym sektorze drobiarskim, eksport mięsa indyczego miał w pierwszej połowie 2018 r. niższą dynamikę (plus 9,6 proc. rok do roku) niż eksport mięsa z kurcząt broilerów (plus 14,8 proc. r/r).

Po ostatnim okresie niskich cen żywca indyczego, cena wraca do poziomu zadowalającego producentów. W trzecim tygodniu października, według danych Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi, ceny mięsa z indorów wyniosły 5,85 zł za kg, zaś mięsa z indyczek wyniosły 5,62 zł za kg, czyli odpowiednio o 13 i 13,9 proc. więcej w porównaniu do analogicznego okresu poprzedniego roku. Jest to najwyższy poziom cen od początku 2016 r.

- Jest to gwałtowna zmiana względem pierwszego półrocza 2018 r., kiedy ceny żywca indyczego były na wyjątkowo niskim poziome, w niektórych przypadkach zbliżając się do progu opłacalności produkcji - zauważa Łukasz Czech, analityk rynków rolnych BGŻ BNP Paribas.

W drugiej połowie 2018 r. cena żywca indyczego była o 6,5 proc. wyższa niż w pierwszej połowie 2018 r. oraz o 0,8 proc. niższa w porównaniu do drugiej połowy 2017 r.

Ceny mięsa indyczego mogą również cieszyć przetwórców i eksporterów. Ceny tuszki indyczej są zbliżone do poziomu 9 zł/kg, o 6,8 proc. więcej niż w analogicznym okresie poprzedniego roku, ceny fileta indyczego wzrosły o 6 proc., ceny skrzydeł o 8,3 proc., ceny udźca o 11,4 proc., ceny podudzia o 12,5 proc. Najniższe wzrosty odnotowano w przypadku podrobów indyczych, które wzrosły tylko o 4,1 proc..

Według prognoz IERGŻ dobre warunki cenowe mogą przełożyć się na wzrost produkcji mięsa indyczego o 9,7 proc. z 465 tys. t do 510 tys. t, co pozwoliłoby na utrzymanie statusu drugiego producenta żywca indyczego w Unii Europejskiej.

Wideo

polecane: "Bez ściemy" o prawnikach

Rozpowszechnianie niniejszego artykułu możliwe jest tylko i wyłącznie zgodnie z postanowieniami „Regulaminu korzystania z artykułów prasowych”i po wcześniejszym uiszczeniu należności, zgodnie z cennikiem.

Więcej na temat:

Wybrane dla Ciebie

Powiązane

Wykryliśmy, że nadal blokujesz reklamy...

To dzięki reklamom możemy dostarczyć dla Ciebie wartościowe informacje. Jeśli cenisz naszą pracę, prosimy, odblokuj reklamy na naszej stronie.

Dziękujemy za Twoje wsparcie!

Jasne, chcę odblokować
Przycisk nie działa ?
1.
W prawym górnym rogu przegladarki znajdź i kliknij ikonkę AdBlock. Z otwartego menu wybierz opcję "Wstrzymaj blokowanie na stronach w tej domenie".
krok 1
2.
Pojawi się okienko AdBlock. Przesuń suwak maksymalnie w prawą stronę, a nastepnie kliknij "Wyklucz".
krok 2
3.
Gotowe! Zielona ikonka informuje, że reklamy na stronie zostały odblokowane.
krok 3