Wszyscy wiedzieli, że jest to pyszny, delikatny serek z wyrabiany ze śmietanki uzyskiwanej z krowiego mleka.
Ba, ale nie każdy dołączył świetny przepis na wykorzystanie mascarpone jak panie Izabella Wójcik czy Bożena Hajduga.
Komisja konkursowa postanowiła przyznać nagrodę - dwa obiady ufundowane przez właścicieli "Gościnnej Chaty" w Czarnowie - pani Izabelli Wójcik, której przepis jest bardzo smakowity.
Oto "mój sprawdzony i pyszny przepis z wykorzystaniem tego serka":
MAKARON Z MASCARPONE
Składniki:
pół paczki dowolnego makaronu
1 filet z kurczaka
4 - 5 suszonych pomidorów
1 mały bakłażan lub cukinia
3 ząbki czosnku
3 łyżki serka mascarpone
bazylia
sól, pieprz
Przygotowanie: ugotować makaron. W międzyczasie pokroić pierś z kurczaka, usmażyć.
Pod koniec smażenia dodać czosnek i paski cukinii. Przesmażyć chwilę.
Gdy warzywa będą lekko miękkie dodać makaron, serek oraz suszone
pomidory. Całość dokładnie wymieszać i mocno podgrzać. Doprawić
solą i pieprzem do smaku. Posypać posiekaną bazylią i od razu
podawać.
Smacznego:) Izabella Wójcik
A oto drugi przepis autorstwa pani Bożeny Hajdugi, której życzymy zwycięstwa w kolejnych naszych konkursach.
DESER Z MASCARPONE
Składniki:
500g serka mascarpone
kilka łyżek słodzonego mleka skondensowanego
pół paczki zwykłych biszkoptów
sok z 1/2 cytryny
2-3 małych filiżanek espresso
maliny
porzeczki
kilka łyżek zwykłego mleka
odrobina likieru kawowego
Przygotowanie: ser utrzeć z mlekiem skondensowanym, kilkoma łyżkami zwykłego mleka i sokiem z cytryny. Biszkopty połamać na kawałki. Owoce umyć. Zaparzyć kawę.
Biszkopty skropione likierem i mlekiem skondensowanym układamy na dnie szklanki. Na to ser, owoce. I kolejna warstwa biszkopty, ser i owoce. No i gotowe.
Pozdrawiam Bożena Hajduga
Cieszą nas receptury na te smaczne dania i czekamy na Wasze przepisy z wykorzystaniem serka mascarpone. Chętnie je zamieścimy na naszych kulinarnych stronach.
Bożenna Szymańska