W zmaganiach brali udział: Artur Paprocki, Anna Kwiatkowska, Jacek Szmyciński i Ewa Budzińska.
33 najlepsze osoby przystąpiły do testu pisemnego składającego się z 70 pytań. Potem na uczniów czekał egzamin praktyczny, który zawierał pięć rozbudowanych zadań.
Po etapie pisemnym młodzież pojechała na wycieczkę do Tykocina.
A jak wyglądała część ustna? Uczniowie odpowiadali na pytania dotyczące surowców, technologii i podstaw techniki.
W klasyfikacji indywidualnej Jacek Szmyciński wywalczył tytuł laureata, czwarte miejsce w Polsce. Artur Paprocki tytuł finalisty i 15 miejsce, a Anna Kwiatkowska tytuł finalistki i 21 miejsce w kraju. Dzięki odniesionemu sukcesowi uczniowie otrzymali zwolnienie z części teoretycznej egzaminu potwierdzającego kwalifikacje zawodowe. Ponadto, Jacek Szmyciński jako laureat - ma zagwarantowane miejsce na Uniwersytecie Warmińsko-Mazurskim w Olsztynie.
Uczniów przygotowywały - mgr inż. Katarzyna Gorczyńska i mgr inż. Monika Naruszko.
Organizatorem XXXVI już turnieju był Krajowy Związek Spółdzielni Mleczarskich Związek Rewizyjny w Warszawie, a współorganizatorami Uniwersytet Warmińsko-Mazurski w Olsztynie Wydział Nauki o Żywności.