Uczennice z Zespołu Szkół Mechanicznych Faustyna Gicewicz, Beata Lewińska, Małgorzata Drążek wraz z opiekunem Anną Alwin brały udział w XI Wojewódzkim Konkursie „Najlepszy Produkt Spożywczy Pomorza i Kujaw 2016”.
Po raz szósty z rzędu kulinarny kunszt uczniów, kształcących się w zawodach gastronomicznych, został dostrzeżony i doceniony. Ekipa z „Mechanika” zdobyła w tym roku wyróżnienie specjalne za pasztet z królika po kujawsku.
- Jest to dla nas tym większe wyróżnienie, iż rywalizowaliśmy w kategorii „restauracje” z profesjonalnymi lokalami gastronomicznymi i szkołami gastronomicznymi z województwa - twierdzi opiekunka grupy Anna Alwin. - Kapituła oceniała kilkadziesiąt produktów i potraw z całego województwa.
Zobacz również: Takimi autami jeździ władza regionu [zdjęcia]
Konkurs został zorganizowany przez Stowarzyszenie Naukowo -Techniczne Inżynierów i Techników Przemysłu Spożywczego, oddziału Toruńskiego, przy współudziale Urzędu Marszałkowskiego. Kapituła oceniała wysoką jakość, wartość odżywczą i zdrowotną , estetykę oraz oryginalność receptur potraw.
- Na stole degustacyjnym w restauracji „Lokomotywa” w Toruniu nasza grupa oprócz wyróżnionego pasztetu z królika po kujawsku, przygotowała też szczeblotowskie bułeczki po staropolsku, kaczkę faszerowaną cukinią, swojski chleb z wiejskim masłem, pierś z kaczki w cynamonowym musie jabłkowym z modrą kapustą - dodaje Anna Alwin. - W trakcie konkursu pokazaliśmy też prezentacje multimedialne o naszej szkole, restauracjach, zakładach przetwórczych.
W poprzednich edycjach konkursu „Mechanik” odnosił znaczące sukcesy. W 2011 roku uczniowie zdobyli pierwsze miejsce za „Królika po witowsku”. Jedenasta edycja pokazała, że uczniowie nadal umiejętnie korzystają z zasobów regionu, kultywują tradycje kulinarne Kujaw, korzystają z naturalnych surowców, kreują oryginalne receptury i smaki potraw.
Wideo: INFO Z POLSKI odc.8 - przegląd najciekawszych informacji ostatnich dni w kraju