https://pomorska.pl
reklama
MKTG SR - pasek na kartach artykułów

Samych pierogów ulepią dwa tysiące

Tekst i fot. Maja Stankiewicz
Piotr Woliński, rzeźbiarz z Kcyni, jest jednym z kilku twórców  ludowych, którzy w czwartek wyjadą do Francji.
Piotr Woliński, rzeźbiarz z Kcyni, jest jednym z kilku twórców ludowych, którzy w czwartek wyjadą do Francji.
Sześciu twórców ludowych reprezentować nas będzie we Freyming - Merlebach. Oprócz sztuki proponować będziemy polskie jedzenie.

W najbliższy weekend mieszkańcy Freyming - Merlebach, zaprzyjaźnionego z powiatem nakielskim miasta w Lotaryngii, poznać będą mogli nieco kulturę Kujaw, Krajny i Pałuk. Prócz zespołu folklorystycznego z Kcyni do Francji pojedzie dwoje twórców ludowych z tej gminy: Piotr Woliński, który rzeźbi w drewnie i Milena Stałowska, która wykonuje rzeźby z gliny.

Rzeźby, palmy, malarstwo na szkle

Sztukę ludową naszego regionu zaprezentują też we Francji twórcy z Towarzystwa Miłośników Kultury Ludowej "Doman" z siedzibą w Ślesinie: rzeźbiarz Marian Sałagan, Iwona Pyra z Mrozowa wykonująca ozdoby z papieru, Alojzy Jasiński ze Ślesina, który maluje na szkle i Brabara Jasińska, która pokaże we Francji głównie figurki z ciasta chlebowego i z siana. Figurki z soli (które są jej specjalnością) zabrać chce tylko trzy - na pokaz.

Ze względu na bliskość świąt Wielkiej Nocy w ludowej ofercie nie zabraknie palm. Krajeńskie wykona Iwona Pyra, a kujawskie Barbara Jasińska, która choć mieszka w Ślesinie - pochodzi z Bydgoszczy.

Smaki do wyboru

Jednak nie tylko twórcy ludowi reprezentować będą we Francji towarzystwo "Doman". Osiem osób jedzie, by na miejscu gotować polskie specyjały. Gościom dnia polskiego serwowane będą pierogi w pięciu smakach (wstępnie planuje się, że trzeba będzie ich zrobić około 2 tys.). Specjalnie w tym celu "Doman" zabiera do Francji 15 kg twarogu, który załadowany zostanie na ciężarówkę razem m.in. ze 150 bochenkami chleba, które ofiarowują piekarnie z Sadek i Ślesina.

Francuzi będą mogli także posmakować serników i makowców. Serwowana im będzie kaszanka, bigos, żur krajeński. Do wyboru będą także różne smarowidła z chlebem.

Wróć na pomorska.pl Gazeta Pomorska