W związku z uzyskaniem dużej ilości negatywnych wyników badań jakości zdrowotnej lodów z automatu Sanepid zlecił przeprowadzenie wyrywkowych kontroli kolejnych automatów do lodów wraz z poborem próbek do badań laboratoryjnych.
ZOBACZ TEŻ:
Do badań mikrobiologicznych pobrano łącznie 205 próbek z 41 lodziarni z automatem.
Próbki lodów nie były kwestionowane w zakresie wykonywanych badań mikrobiologicznych w kierunku drobnoustrojów chorobotwórczych, tj.: Salmonella oraz Listeria monocytogenes.
Natomiast 105 próbek z 21 lodziarni zakwestionowano ze względu na zawyżoną ilość bakterii Enterobacteriacae.
- Obecność bakterii Enterobacteriaceae świadczy o niewystarczającym poziomie utrzymania higieny w zakładach lub nieprawidłowo przeprowadzanych procesach mycia i dezynfekcji oraz o braku kontroli wewnętrznej - tłumaczy Małgorzata Kapłan, rzecznik prasowy WSSE w Szczecinie.
Bakterie Enterobacteriaceae naturalnie występują w jelicie grubym człowieka i wówczas nie są bakteriami chorobotwórczymi. W przypadku spożycia produktu, w którym znajdują się bakterie, u osób z obniżoną odpornością oraz z chorobami układu pokarmowego mogą powodować dolegliwości żołądkowo - jelitowe. |

W zależności od poziomu zanieczyszczenia, jak również wyników wcześniejszych kontroli u danego przedsiębiorcy, podejmowane były różne działania:
- wydano 11 decyzji administracyjnych z rygorem natychmiastowej wykonalności nakazujących przeprowadzenie skutecznych procesów mycia i dezynfekcji sprzętu, powierzchni produkcyjnych oraz przedłożenia wyników badań potwierdzających ich skuteczność, zakazujących produkcji i wprowadzania do obrotu lodów do czasu uzyskania prawidłowych wyników badań, bądź nakazujących przeprowadzenie ponownych szkoleń personelu.
- wystosowano 10 pism intencyjnych, w których poinformowano przedsiębiorców o wynikach badań oraz o konieczności wzmożenia reżimu sanitarnego w celu wyeliminowania wszelkich zanieczyszczeń.
- Za zakwestionowane wyniki badań przedsiębiorcy zostaną obciążeni ich kosztami oraz kosztami kontroli sprawdzających - dodaje Małgorzata Kapłan. - Kontrole sprawdzające będą przeprowadzane sukcesywnie, a ich wyniki zostaną uwzględnione w kolejnych planach urzędowych kontroli.
W każdym powiecie wytypowano od jednej do czterech lodziarni, w których zostały pobrane próby do badań.
ZOBACZ TEŻ:
WIDEO: Nieudane wakacje? Masz prawo do reklamacji!
Ukryta słodycz, czyli w czym jest cukier? Codziennie zjadasz...
Tym zajadały się dzieci w PRL-u. Słodycze, których smak częś...
