https://pomorska.pl
reklama
MKTG SR - pasek na kartach artykułów

Schab dymem wędzony na bukiecie sałat z żurawiną

ReklamaGP
Wideo
od 16 lat

Składniki na 1 porcję:

• 50 g schabu dymem wędzonego, marki SKIBA
• bukiet kolorowych sałat
• garść (35 g) suszonej żurawiny
• na sos winegret: olej, ocet winny, musztarda, zioła, sól, pieprz, woda niegazowana
• chleb razowy z kminkiem

Ze schabu delikatnie usuwamy sznurki, następnie kroimy go w cienkie plastry i układamy na talerzu, pozostawiając wolny jego środek – miejsce to wypełniamy bukietem kolorowych sałat.
Do naczynia wlewamy odrobinę oleju, ocet winny, według upodobania dodajemy trochę musztardy, zioła (na przykład oregano) oraz przyprawy, a więc pieprz i sól. Jeśli lubimy, smak sosu wzbogacić możemy dodatkiem miodu bądź czerwonego wina. Wszystkie składniki dokładnie mieszamy. Dobry sos winegret nie może być gęsty, musi być wodnisty i łatwo spływać z łyżki, dlatego ostatnim dodatkiem jest woda niegazowana. Takim sosem polewamy mieszankę sałat.

Na koniec schab posypujemy żurawiną, a całość ozdabiamy jeszcze kawałkami razowego chleba.

Wróć na pomorska.pl Gazeta Pomorska