https://pomorska.pl
reklama
MKTG SR - pasek na kartach artykułów

Schab faszerowany grzybami w sosie z czerwonego wina z kopytkami ziemniaczanymi i modrą kapustą

ReklamaGP
Wideo
od 16 lat

Składniki na 1 porcję:

• 200 g schabu bez kości w całości, marki PROSIACZEK
• 50 g suszonych grzybów
• 1 cebula
• 80 g masła
• 100 ml czerwonego wytrawnego wina
• ciemny sos
• sól, pieprz, słodka papryka, majeranek
• świeże zioła

Najpierw oczyszczamy schab z błon i nakłuwamy przez środek, tworząc „kieszonkę”. Uprzednio namoczone, a potem przegotowane suszone grzyby drobno kroimy, podsmażamy na maśle z cebulą (część cebuli zostawiamy do sosu), również drobno pokrojoną. Doprawiamy solą i pieprzem. Tak przygotowany farsz wkładamy do „kieszonki” w schabie, po czym cały kawałek mięsa od góry delikatnie nacinamy w kratkę i przyprawiamy solą, pieprzem, słodką papryką i suszonym majerankiem.

Na piecyku rozgrzewamy patelnię z odrobiną masła, obsmażamy na niej schab przez kilka chwil, do uzyskania złotego koloru. W międzyczasie rozgrzewamy piekarnik do 170 stopni Celsjusza i do już ciepłego wkładamy schab przełożony do brytfanny. Pieczemy około 50 minut.

W międzyczasie przygotować możemy lub odgrzać kopytka (jeśli chcemy je zrobić samodzielnie potrzebujemy dodatkowo ćwierć kilograma ugotowanych ziemniaków, jedno jajko, 150 g mąki i 150 mąki ziemniaczanej), surówkę z modrej kapusty, przede wszystkim jednak musimy przyrządzić sos. Zaczynamy od włożenia odrobiny masła do rondelka i podgrzania go. Następnie wrzucamy na tłuszcz resztę drobno posiekanej cebuli, szklimy. Dolewamy czerwone wino, dodajemy kilka łyżek ciemnego sosu i gałązkę świeżego rozmarynu, przyprawiamy solą i pieprzem pamiętając, że mięso też już zostało doprawione. Redukujemy sos na wolnym ogniu.

Gotowe mięso wyciągamy z piekarnika, kroimy na plastry. Na talerze oprócz schabu kładziemy kopytka i surówkę oraz solidną porcję sosu.

Wybrane dla Ciebie

Nowy rok szkolny ze sporymi zmianami! Uczniowie mogą być zaskoczeni

Nowy rok szkolny ze sporymi zmianami! Uczniowie mogą być zaskoczeni

MISTRZOWIE FOTOGRAFII Głosowanie rozpoczęte! Głosuj na swoich faworytów!

MISTRZOWIE FOTOGRAFII Głosowanie rozpoczęte! Głosuj na swoich faworytów!

Wróć na pomorska.pl Gazeta Pomorska