Rejestracja produktów pozwala chronić ich nazwę, pochodzenie geograficzne i szczególny charakter. Samo ich wytwarzanie to szansa róznicowania działalności rolniczej. We wtorek 17 listopada odbędzie się seminarium przygotowywane przy wsparciu Krajowej Sieci Obszarów Wiejskich. Wstęp na spotkanie jest wolny, a jego miejscem będzie gospodarstwo Anny i Jana Iwanowskich, Strzelce Dolne 40.
Program:
- 8.30-9.00 Rejestracja uczestników
- 9.00-9.15 Otwarcie konferencji, przedstawienie prelegentów - Jan Iwanowski, prezes Stowarzyszenia Strzelecka Dolina
- 9.15-10.00 Certyfikacja produktów wymagania prawne- dobre przykłady - Magdalena Głodek, naczelnik Wydziału Oznaczeń Geograficznych w Ministerstwie Rolnictwa i Rozwoju Wsi.
- 10..-10.30 Certyfikacja produktów w województwie kujawsko-pomorskim - Elżbieta Sobolewska Urząd Marszałkowski Województwa Kujawsko-Pomorskiego
- 10.30-11.00 Wymagania fito-sanitarne niezbędne do certyfikacji produktu - Marek Szyczygielski, Wojewódzki Inspektorat Jakości Handlowej Artykułów Rolno–Spożywczych
- 11.00-11.15 Przerwa kawowa
- 11.15-11.45 Dobre przykłady certyfikacji produktów w ramach projektu współpracy „Pętla smaków Trzech Dolin” - Grażyna Chyła-Konecka, kierownik LGD „Trzy Doliny”
- 11.45-12.30 Stare odmiany drzew, owocowanie, przechowywanie i tradycyjne metody suszenia owoców - Jarosław Pająkowski, dyrektor Zespołu Parków Krajobrazowych Chełmińskiego i Nadwiślańskiego-
- 12.30-13.15 Promocja ważnym elementem rozwoju wsi - Lucyna Talaśka-Klich, redaktor "Gazety Pomorskiej"
- 13.15-13.30 Przerwa kawowa
- 13.30-14.15 Fundusze unijne w nowej perspektywie finansowej, Punkt Informacyjny Urzędu Marszałkowskiego w Bydgoszczy
- 14.15-14.45 Oferta współpracy z KPODR Minikowo, Ryszard Kamiński, dyrektor Kujawsko-Pomorskiego Ośrodka Doradztwa Rolniczego w Minikowie
- 14.45-15.00 Podsumowanie konferencji - Jan Iwanowski, prezes Stowarzyszenia Strzelecka Dolina
- 15.00-16.00 Obiad