Smaki Kujaw i Pomorza – gęsina, odc. 2

Akcja specjalna Kujawsko-Pomorska Gęsina na św. Marcina
Wideo
od 16 lat
W ramach akcji Kujawsko-Pomorska Gęsina na św. Marcina poszukujemy kulinarnych inspiracji w różnych zakątkach regionu. Dziś będziemy gotować w Starym Fordonie w Bydgoszczy.

Dzisiejszy odcinek rozpoczniemy pod budynkiem starej synagogi. Dlaczego właśnie tam? Bo gęsina była bardzo popularna w XIX w. w kuchni polskich Żydów.

- Jeżeli dwa narody żyją blisko siebie, to ich kultury, a więc i kuchnie, przenikają się nawzajem. I tak stało się z kuchnią żydowską i polską w XIX wieku - mówi Rafał Godziemski, nasz prowadzący.

Lubiane w tamtych czasach były takie potrawy jak półgęsek, gęsie bitki czy gulasz z żołądków. My zaprezentujemy dziś przepis na tzw. kawior po żydowski z gęsiej wątróbki. Jesteście ciekawi, co to za danie?

Zobaczcie nasz film!

Żydowski kawior na grzance

  • Gęsia wątróbka, ok. 30 g
  • Pieprz czarny
  • Łyżka mąki
  • Olej do smażenia
  • Gęsi smalec
  • Cebula
  • Jabłko
  • Jajko na twardo
  • Mielony kminek
  • Majeranek
  • Szczypiorek
  • Natka pietruszki
  • Łyżka masła
  • Podawać na grzance z maślanego chleba lub chałki
  • Świeży rozmaryn do dekoracji

Odcinek powstał we współpracy z:
Urząd Marszałkowski Województwa Kujawsko-Pomorskiego w Toruniu

Na odcinek zaprasza Marszałek Województwa Kujawsko-Pomorskiego Piotr Całbecki.

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na pomorska.pl Gazeta Pomorska