Smaki Kujaw i Pomorza – gęsina, odc. 3

Akcja specjalna Kujawsko-Pomorska Gęsina na św. Marcina
Wideo
od 16 lat
Zapraszamy na kolejny odcinek naszej kulinarnej podróży z Rafałem Godziemskim w ramach akcji Kujawsko-Pomorska Gęsina na św. Marcina!

To już trzeci z sześciu odcinków naszego gęsinowego cyklu, w którym podróżujemy po regionie i poznajemy przepisy bazujące na tym niezwykłym mięsie.

W dzisiejszym programie porozmawiamy nieco o historii Chełmna, kuchni zamożnych mieszczan i kulinarnych zmianach, jakie zaszły na naszych stołach w XIX wieku.

Dowiemy się też jak przyrządzić gołąbki panierowane z gęsią, inspirowane dawnym przepisem Lucyny Ćwierczakiewiczowej. Brzmi ciekawie?

Zapraszamy na film!

Panierowane gołąbki z gęsiną

  • Duża kapusta pekińska
  • Mąka do panierowania
  • Jajko
  • Bułka tarta
  • Olej do smażenia
  • Łyżka masła
  • Świeży tymianek
  • Farsz Udo z gęsi
  • Sól
  • Pieprz czarny
  • Cebula
  • Boczek
  • Jabłko
  • Majeranek
  • 2 ziarnka jałowca
  • Natka pietruszki
  • Ząbek czosnku
  • Kilka łyżek wiśniówki
  • 3 ugotowane wcześniej i przetarte przez praskę ziemniaki

Sos

  • Cebula
  • Olej do smażenia
  • Ząbek czosnku
  • Pomidor
  • Natka pietruszki
  • Kilka łyżek wiśniówki
  • Pieprz czarny
  • Sól
  • Passata
  • 2-3 pomidory

Odcinek powstał we współpracy z:
Urząd Marszałkowski Województwa Kujawsko-Pomorskiego w Toruniu

Na odcinek zaprasza Marszałek Województwa Kujawsko-Pomorskiego Piotr Całbecki.

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na pomorska.pl Gazeta Pomorska