„Smaki Kujaw i Pomorza”, Ostromecko

Materiał promocyjny

Wideo

W najnowszym odcinku „Smaków Kujaw i Pomorza” poznajemy przedwojenne Ostromecko, historię właścicieli tutejszego pałacu i oczywiście gotujemy. Tym razem kotlety w kremowym sosie czosnkowym z szpinakiem i pieczarkami.

Komfortowa siedziba

Nasz prowadzący Rafał Godziemski, szef restauracji „Memo Restaurant & Wine”, rozwiązuje pewną zagadkę: dlaczego w Ostromecku, położonym pod Bydgoszczą, znajdują się dwa pałace, jeden z XVII i jeden z XIX wieku.

- Jakub Martin Schönborn po przejęciu majątku uznał, że stary pałac jest zbyt mało wygodny do mieszkania. W końcu wówczas budynek miał już grubo ponad 100 lat. Nowy właściciel postanowił wybudować sobie bardziej komfortową siedzibę. Podobno był tak zadowolony z efektu, że nawet zmienił przebieg drogi z Dąbrowy Chełmińskiej do Strzyżawy w ten sposób, aby pałac był już widoczny z daleka. Dzisiaj będę gotował we wnętrzach właśnie tego nowszego pałacu – mówi Rafał.

Strawa dla ciała i ducha

Nie każdy wie, że w jednym z ostromeckich pałaców - tym nieco starszym, pochodzącym XVII w. - znajduje się dziś muzeum fortepianów. Kolekcję ponad 50 instrumentów stworzył legendarny Andrzej Szwalbe, wieloletni dyrektor Filharmonii Pomorskiej. Założeniem kolekcji było przedstawienie rozwoju fortepianu w XIX w., jego formy zewnętrznej, mechanizmu, aparatu dźwiękowego i brzmienia. Z okien i tarasu starego pałacu można również podziwiać piękny widok na dolinę Wisły.

Strawa duchowa jest ważna, ale nie może zabraknąć także czegoś dla ciała. Rafał Godziemski w tym odcinku przygotowuje kotlety w kremowym sosie czosnkowym z szpinakiem i pieczarkami.

„Smaki Kujaw i Pomorza”, Ostromecko

PRZEPIS
3 kotlety wieprzowe, bez kości

  • sól
  • pieprz do smaku
  • 1 łyżeczka papryki słodkiej wędzonej
  • 2 łyżeczki oliwy z oliwek
  • 2 łyżki masła
  • 6 ząbków czosnku, drobno posiekanych
  • 1 mała cebula, posiekana
  • 60ml wywaru z warzyw lub kurczaka
  • 300ml śmietany
  • 100g szpinaku świeżego
  • 1 łyżeczka zmiażdżonych płatków czerwonej papryki chili
  • opcjonalnie 80g świeżego startego parmezanu
  • świeżo posiekana natka pietruszki
  • 100g pieczarek

Podajemy z ziemniaczkami gotowanymi lub z patelni.

Odcinek powstał przy współpracy z:

Prosiaczek

Auchan

Cykoria