reklama

„Smaki Kujaw i Pomorza”, Ostromecko

Materiał promocyjny Zaktualizowano 

Wideo

Zobacz galerię (19 zdjęć)
W najnowszym odcinku „Smaków Kujaw i Pomorza” poznajemy przedwojenne Ostromecko, historię właścicieli tutejszego pałacu i oczywiście gotujemy. Tym razem kotlety w kremowym sosie czosnkowym z szpinakiem i pieczarkami.

Komfortowa siedziba

Nasz prowadzący Rafał Godziemski, szef restauracji „Memo Restaurant & Wine”, rozwiązuje pewną zagadkę: dlaczego w Ostromecku, położonym pod Bydgoszczą, znajdują się dwa pałace, jeden z XVII i jeden z XIX wieku.

- Jakub Martin Schönborn po przejęciu majątku uznał, że stary pałac jest zbyt mało wygodny do mieszkania. W końcu wówczas budynek miał już grubo ponad 100 lat. Nowy właściciel postanowił wybudować sobie bardziej komfortową siedzibę. Podobno był tak zadowolony z efektu, że nawet zmienił przebieg drogi z Dąbrowy Chełmińskiej do Strzyżawy w ten sposób, aby pałac był już widoczny z daleka. Dzisiaj będę gotował we wnętrzach właśnie tego nowszego pałacu – mówi Rafał.

Strawa dla ciała i ducha

Nie każdy wie, że w jednym z ostromeckich pałaców - tym nieco starszym, pochodzącym XVII w. - znajduje się dziś muzeum fortepianów. Kolekcję ponad 50 instrumentów stworzył legendarny Andrzej Szwalbe, wieloletni dyrektor Filharmonii Pomorskiej. Założeniem kolekcji było przedstawienie rozwoju fortepianu w XIX w., jego formy zewnętrznej, mechanizmu, aparatu dźwiękowego i brzmienia. Z okien i tarasu starego pałacu można również podziwiać piękny widok na dolinę Wisły.

Strawa duchowa jest ważna, ale nie może zabraknąć także czegoś dla ciała. Rafał Godziemski w tym odcinku przygotowuje kotlety w kremowym sosie czosnkowym z szpinakiem i pieczarkami.

„Smaki Kujaw i Pomorza”, Ostromecko

PRZEPIS
3 kotlety wieprzowe, bez kości

  • sól
  • pieprz do smaku
  • 1 łyżeczka papryki słodkiej wędzonej
  • 2 łyżeczki oliwy z oliwek
  • 2 łyżki masła
  • 6 ząbków czosnku, drobno posiekanych
  • 1 mała cebula, posiekana
  • 60ml wywaru z warzyw lub kurczaka
  • 300ml śmietany
  • 100g szpinaku świeżego
  • 1 łyżeczka zmiażdżonych płatków czerwonej papryki chili
  • opcjonalnie 80g świeżego startego parmezanu
  • świeżo posiekana natka pietruszki
  • 100g pieczarek

Podajemy z ziemniaczkami gotowanymi lub z patelni.

Odcinek powstał przy współpracy z:

Prosiaczek

Auchan

Cykoria

Rozpowszechnianie niniejszego artykułu możliwe jest tylko i wyłącznie zgodnie z postanowieniami „Regulaminu korzystania z artykułów prasowych”i po wcześniejszym uiszczeniu należności, zgodnie z cennikiem.

Dodaj ogłoszenie

Wykryliśmy, że nadal blokujesz reklamy...

To dzięki reklamom możemy dostarczyć dla Ciebie wartościowe informacje. Jeśli cenisz naszą pracę, prosimy, odblokuj reklamy na naszej stronie.

Dziękujemy za Twoje wsparcie!

Jasne, chcę odblokować
Przycisk nie działa ?
1.
W prawym górnym rogu przegladarki znajdź i kliknij ikonkę AdBlock. Z otwartego menu wybierz opcję "Wstrzymaj blokowanie na stronach w tej domenie".
krok 1
2.
Pojawi się okienko AdBlock. Przesuń suwak maksymalnie w prawą stronę, a nastepnie kliknij "Wyklucz".
krok 2
3.
Gotowe! Zielona ikonka informuje, że reklamy na stronie zostały odblokowane.
krok 3