Smaki Kujaw i Pomorza SEZON 3 ODC. 24– Półwysep Wądzyń

Akcja specjalna Smaki Kujaw i Pomorza
Zapraszamy nad jezioro Wądzyńskie i na kolejny autorski pomysł kulinarny szefa kuchni – Rafała Godziemskiego!

Pojezierze brodnickie to idealne miejsce na jesienne spacery. Dlaczego? Nad tutejszymi jeziorami rzadko kiedy wieje wiatr. Większość z nich jest niewielka i otoczona wzgórzami, na których rosną wysokie drzewa. Chociaż trzeba przyznać, że akurat jezioro Wądzyńskie to jedno z największych w regionie. W tym odcinku poznamy nie tylko kolejny ciekawy przepis kulinarny, ale także historię tych terenów.

Zapraszamy na film!

Klopsiki z dzika zapiekane pod beszamelem

  • 0,5 kg mięsa mielonego z udźca dzika
  • Pół cebuli
  • Ząbek czosnku
  • Koncentrat pomidorowy POLSKIE PRZETWORY
  • Sól
  • Czosnek niedźwiedzi CYKORIA
  • Ziarna jałowca CYKORIA
  • Pieprz czarny CYKORIA
  • Odrobina wody
  • Mąka
  • Olej do smażenia

Sos

  • Olej do smażenia
  • Pół cebuli
  • Klika kurek
  • Sól
  • Pieprz czarny CYKORIA
  • Łyżka masła
  • Koncentrat pomidorowy POLSKIE PRZETWORY
  • Łyżka mąki
  • Odrobina mleka
  • Natka pietruszki
  • Parmezan

Partnerem odcinka są:
Polskie Przetwory
Półwysep Wądzyn
Cykoria

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na pomorska.pl Gazeta Pomorska