To tutaj, w Instytucie Zootechniki – Państwowym Instytucie Badawczym Zakładu Doświadczalnego - Gęś Biała Kołudzka jest hodowana już od ponad 50 lat. Obecnie jest tak popularną odmianą, że stanowi 98 proc. wszystkich utrzymywanych gęsi w Polsce. Pozostałe to rodzinne rasy regionalne.
Instytut niebawem skończy 75 lat. O tym jubileuszu Rafał Godziemski rozmawia z jego dyrektor, panią dr. inż. Haliną Bielińską.

Najpierw jednak czas na gotowanie!
Duszona gęsina w miodzie i owocach z sosem pomidorowym
- Pierś i noga GĘŚI BIAŁEJ KOŁUDZKIEJ
- Sól
- Majeranek CYKORIA
- Papryka wędzona CYKORIA
- Pieprz czarny CYKORIA
- Olej do smażenia
- Cebula
- 2 ząbki czosnku
- Kilka suszonych śliwek
- Jabłko
- Ziele angielskie CYKORIA
- Sól
- Świeży tymianek
- Świeży rozmaryn
- Łyżka masła
- Kieliszek czerwonego wina
- Szklanka wody
Sos
- Oliwa z oliwek
- Szalotka
- Imbir, ok. 2 centymetry
- 3 ugotowane ziemniaki
- Sól
- Pieprz czarny CYKORIA
- Ząbek czosnku
- Natka pietruszki
- Pół pomidora
- Papryka wędzona CYKORIA
- Kmin rzymski CYKORIA
- Łyżka masła
- Szklanka soku pomidorowego pikantnego POLSKIE PRZETWORY
Partnerem odcinka jest:
Polskie Przetwory
Cykoria
Z.D.I.Z.P.I.B w Kołudzie Wielkiej