MKTG SR - pasek na kartach artykułów

Smaki trzech dolin, czyli wyjątkowy IV Jarmark Produktów Lokalnych w Sicienku już w sobotę

mc
Jarmark Produktów Lokalnych w Sicienkiu odbędzie się w sobotę 15 czerwca
Jarmark Produktów Lokalnych w Sicienkiu odbędzie się w sobotę 15 czerwca Polskapress
Jak smakuje mała ojczyzna? Już w najbliższą sobotę, 15 czerwca wszyscy miłośnicy kulinariów będą mieli wyjątkową okazję spróbować specjałów od lokalnych producentów. Będzie coś dla miłośników mięsa, ale i dla wegan. Rozstrzygnięty również zostanie konkurs "Smaki Trzech Dolin".

Regionalne produkty/potrawy i usługi gastronomiczne stanowią potencjał turystyczny regionu. Są one integralną częścią miejscowego dziedzictwa kulturowego.

Właśnie po to, by pokazać potencjał kulinarny Kujawsko-Pomorskiego powstał Jarmark Produktów Lokalnych w Sicienku. Już w najbliższą sobotę, 15 czerwca odbędzie się jego IV edycja. Impreza w parku w Sicienku przy ulicy Bydgoskiej 6 rozpocznie się o godzinie 11.

Potrawy w historii. Czym się różni pszenica sprzed wieków od dzisiejszej?

Częścią wydarzenia będą prelekcje naukowców. Wystąpi m.in. prof. dr hab. inż. Małgorzata Szczepanek z Grupy Operacyjnej Pradawne Ziarno. To projekt naukowo-wdrożeniowy mający na celu przywrócenie do uprawy i przetwórstwa starych, pierwotnych form pszenic. Będzie można również wysłuchać Anny Kornelii Jędrzejewskiej, doktorantki, muzealniczki, historyczki sztuki, kuratorki i edukatorki, związanej z Muzeum Okręgowym w Bydgoszczy (prowadzącej Pracownię Etnografii) oraz z Miejskim Centrum Kultury w Bydgoszczy.

Moderatorem dyskusji będzie z kolei dr Izabela Chudzyńska, antropolog jedzenia, autorka albumu kulinarnego „Rozsmakuj się w powiecie bydgoskim”.

Na uczestników Jarmarku czekają pokazy kulinarne, warsztaty wypiekania podpłomyków oraz warsztaty płaskorzeźby prowadzone przez Przemysława Kozłowskiego, artystę z niepełnosprawnością zamieszkującego gminę Sicienko.

Wyjątkowy artysta z Sicienka

- Pan Przemysław już od kilku lat nieustannie sławi nasz region na polu artystycznym. Jest współorganizatorem kilku plenerów rzeźbiarskim - słyszymy od organizatorów wydarzenia. - Dodatkowo jest autorem największej na świecie szopki bożonarodzeniowej z zapałek, którą podarował papieżowi Franciszkowi. Szopka wraz z artystą pojechała do Watykanu w grudniu 2021 roku. Powstała z ponad 266 tys. zapałek oraz ma prawie 3 metry długości i 1,5 metra wysokości.

Poza tym: spotkanie z dietetykiem, konkurs picia soków na czas (w 100 proc. tłoczonych na zimno bez dodatku cukru, wytwarzanych przez miejscową Grupę Producentów Owoców Galster z Wierzchucic).

Konkurs o laur "Smaków Trzech Dolin"

Jednym z ważniejszych punktów imprezy będzie rozstrzygnięcie XI edycji konkursu kulinarnego „Smaki Trzech Dolin”, który ma na celu prezentację oraz promocję regionalnego dziedzictwa kulinarnego. Organizatorami konkursu są: Gminne Centrum Kultury i Biblioteka w Sicienku i Lokalna Grupa Działania „Trzy Doliny”.

Konkurs rozgrywany jest w czterech kategoriach: produkt spożywczy pochodzenia zwierzęcego (służący do przygotowania potrawy lub będący gotowym do spożycia), produkt spożywczy pochodzenia roślinnego (służący do przygotowania potrawy lub będący gotowym do spożycia), gotowa potrawa (np. schab ze śliwkami i kapustą, zupy, gotowe dania obiadowe itp.) oraz produkty mieszane i napoje (w tym ciasta, desery, napoje alkoholowe i bezalkoholowe).

Do jury zaproszeni zostali: Joanna Franczak, współwłaścicielka kilku wiodących bydgoskich restauracji, Waldemar Sieńko, woj. inspektor jakości handlowej produktów rolno-spożywczych, Justyna Ormanowska, dyr. Zespołu Szkół Gastronomiczno-Hotelarskich w Bydgoszczy oraz Paweł Zuehlke, przedstawiciel Lokalnej Grupy Działania Trzy Doliny.

Nastąpi też rozstrzygnięcie I etapu Bitwy Regionów – ogólnopolskiego konkursu kulinarnego, w którym reprezentacje Kół Gospodyń Wiejskich przygotowują regionalną potrawę w oparciu o własną recepturę i rodzime produkty. Organizatorem konkursu jest Krajowy Ośrodek Wsparcia Rolnictwa.

Podczas Jarmarku – poza atrakcjami zawartymi w powyższej agendzie – przez cały czas będą dostępni wystawcy produktów i potraw lokalnych oraz rękodzieła, w tym także Koła Gospodyń Wiejskich i lokalne Stowarzyszenia (rok temu było ponad 50. wystawców). W parku dla odwiedzających przygotowane są stoły, przy których można biesiadować z przyjaciółmi i bliskimi, przy potrawach, które można zakupić na stoiskach KGW.

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Strefa Biznesu: Ceny złota na nowym, historycznym poziomie

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na pomorska.pl Gazeta Pomorska