Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Smakołyki z kujawskiej kuchni

LT
Takie wspaniałości potrafią przygotować gospodynie z gminy Bądkowo
Takie wspaniałości potrafią przygotować gospodynie z gminy Bądkowo Fot. Lucyna Talaśka-Klich
Oto przepisy pań z Koła Gospodyń Wiejskich w Kaniewie. Dania smaczne i sprawdzone.

Danuta Studzińska piecze między innymi wspaniałe ciasta. To jej przepis na piernik z marchwią. Składniki: 3 szklanki mąki, 1,5 szklanki cukru pudru, 1 cukier waniliowy, 6 jaj, 3 łyżki miodu, trzy czwarte szklanki oleju, bakalie (orzechy, rodzynki), 1 przyprawa do piernika, 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia, 1 łyżeczka (czubata) sody, 3 łyżki kakao, marchew. Wykonanie: białka ubić z cukrem, dodać żółtka. Następnie dodać olej. Mąkę przygotować ze wszystkimi produktami sypkimi i dodać po trochu do ubitych jajek, lekko mieszać łyżką. Następnie dodać drobno pokrojoną marchew i bakalie. Piec w temperaturze 170 stopni C, przez ok. godzinę.

Piernik z mlekiem - przepis także Danuty Studzińskiej. Składniki: 3 jaja, pół kostki palmy, 1 szklanka cukru, 1 szklanka mleka, 3 szklanki mąki, pół szklanki oleju, 1 cukier waniliowy, 3 łyżki kakao, pół słoika dżemu śliwkowego lub powideł, 3 łyżki miodu, 1 przyprawa do piernika, 1 łyżeczka sody, 2 łyżeczki proszku do pieczenia. Wykonanie: jajka ubić z cukrem, dodać palmę. Następnie dodać na przemian mąkę, olej, mleko. Mąkę przesiać z proszkiem, sodą, przyprawą i kakao. Ciasto piec w rynience, w temperaturze 170 stopni C, przez godzinę.

Pierogi z kapustą i grzybami - przepis Danuty Jaskólskiej. Składniki. Ciasto: 1 kg mąki, 3 jaja rozbite, pół litra wody gotowanej, sól. Farsz: 1 kg pieczarek, 5 dkg suszonych grzybów, 1 kg kapusty kiszonej, 2 cebule, 3 jajka. Wykonanie: suszone grzyby namoczyć i ugotować. Kapustę i grzyby udusić. Zmielić wszystko w maszynce. Przyprawić do smaku solą i pieprzem, dodać jajka, wymieszać. Przesmażyć wszystko razem. Schłodzić. Nadziewać ciasto farszem.

Śledzie kujawskie - przepis Renaty Kotlewskiej. Składniki: 50 dag filetów śledziowych, 2 łyżki cukru, ćwierć szklanki oleju, trzy czwarte łyżki octu 6-proc., trzy czwarte łyżki koncentratu pomidorowego, 30 dag cebuli, 2-3 ziarenka ziela angielskiego, liść laurowy, kilka ziarenek gorczycy. Wykonanie: W rondlu rozgrzać olej, zeszklić na nim pokrojoną w cienkie półplasterki cebulę, dodać cukier i chwilę smażyć mieszając. Wlać ocet, dodać liśc laurowy, ziele angielskie, koncentrat pomidorowy, wymieszać i dusić przez kilkanaście minut. Zdjąć z ognia, dodać gorczycę, wystudzić. Pokrojone na kawałki filety układać w słoiku warstwami. Każdą przekładając ostudzonym sosem. Zamknąć, wstawić do lodówki na 2-3 dni. W lodówce śledzie mogą stać przez ok. 2 tygodnie.

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na pomorska.pl Gazeta Pomorska