https://pomorska.pl
reklama
MKTG SR - pasek na kartach artykułów

Soczyste orzeźwienie w płynie, czyli sok z arbuza i ogórka

(jot)
Woda z cytryną zmrożona w lodówce, woda mineralna z kostkami lodu wzbogacona liśćmi mięty - to tylko dwa przepisy na bezalkoholowego drinka, którego możemy zaserwować swoim gościom w upalne dni.

Ale są też inne, polecane przez nasze mamy, babcie, koleżanki, lekarzy i specjalistów. Serwis modanazdrowie.pl, na przykład, podpowiada, że w upalne dni doskonale sprawdzi się sok z ogórków, arbuza i winogron. Bo nie dość, że ugasi pragnienie to jeszcze pobudzi nas do działania, dostarczając organizmowi cennych witamin i składników mineralnych.

Podstawą soku są świeże ogórki soczyste i niskokaloryczne warzywa, polecane szczególnie osobom odchudzającym się. Arbuz natomiast jest dobrym źródłem węglowodanów i białka, a przy tym ma znikomą zawartość tłuszczu. Z kolei winogrona zrobiły ostatnio zawrotną karierę w profilaktyce miażdżycy. Badania wykazały, że flawonoidy zawarte w tych owocach zapobiegają procesom, które prowadzą do utleniania niebezpiecznego dla zdrowia cholesterolu LDL.

Komentarze 1

Komentowanie zostało tymczasowo wyłączone.

Podaj powód zgłoszenia

~Alex~
A ja na orzeźwienie proponuję lot balonem albo wycieczkę na Kilimandżaro... Więcej informacji na www.orzezwienie.pl (wystarczy przesłać swoje orzeźwiające zdjęcie lub film). Konkurs Hortexu przy okazji uporczywych upałów...
Wróć na pomorska.pl Gazeta Pomorska