Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Spirulina - Krajowa Federacja Producentów Zbóż wzięła ją na warsztat. Znamy korzyści i zagrożenia

Agnieszka Romanowicz
Agnieszka Romanowicz
Spirulina nie jest dla wszystkich, bo zawiera aminokwas fenyloalaninę
Spirulina nie jest dla wszystkich, bo zawiera aminokwas fenyloalaninę Pixabay
Krajowa Federacja Producentów Zbóż wzięła na warsztat spirulinę, która zyskuje na popularności. To algi, bogate w substancje istotne dla ludzkiego zdrowia, które można spożywać w proszku albo w kapsułkach. Co jeszcze warto wiedzieć o spirulinie?

Spirulina to nazwa sinic (cyjanobakterii) bogatych w białko (ok. 70 proc.) oraz w witaminy A, B, C, D, E, K, a także magnez i beta-karoten.

Na serce, cukrzycę, odporność

Krajowa Federacja Producentów Zbóż podaje, że jest spożywana przez ludzi na całym świecie, a jej zalety sprawiają, że stała się popularną zdrową żywnością.

- Badania wykazały, że spirulina może pomóc kontrolować masę ciała, regulować poziom cukru we krwi i obniżać poziom cholesterolu. Jej wysoka zawartość białka, witamin, minerałów, karotenoidów i przeciwutleniaczy sprawiła, że zyskała status superżywności. Te składniki odżywcze oferują szereg korzyści zdrowotnych, w tym wspomaganie układu sercowo-naczyniowego, układu odpornościowego, poprawę metabolizmu oraz działanie przeciwutleniające i przeciwzapalne – czytamy na stronie KFPZ.

Liczne badania w kierunku nowotworów

Spiruliną zainteresowała się też Polska Liga Walki z Rakiem: - Przeprowadzono liczne badania z użyciem spiruliny na komórkach nowotworowych oraz na zwierzętach. W jednym z badań na zwierzętach wykazano hamujący wpływ spiruliny na kancerogenezę w obrębie jamy ustnej. Badanie na liniach komórkowych raka piersi wykazało, że poprzez wpływ na syntezę prostaglandyn zawarta w spirulinie fikocyjanina hamuje wzrost komórek nowotworowych oraz angiogenezę (powstawanie naczyń w obrębie nowotworu). W innym badaniu na komórkach nowotworowych oraz na zwierzętach wykazano pobudzanie apoptozy (tzw. „przedwczesnej śmierci”) komórek raka wątroby. Hamujący wpływ spiruliny na rozwój komórek nowotworowych zaobserwowano również w badaniu na szczurach – czytamy na stronie PLWzR.

Dotychczas nie wykazano skuteczności spiruliny w leczeniu nowotworów u ludzi.

- Jedyne badanie na ludziach z użyciem spiruliny przeprowadzono w Indiach. Wykazano w nim, że stosowanie spiruliny u osób żujących tytoń hamuje powstawanie leukoplakii, czyli zmiany przedrakowej występującej w obrębie błony śluzowej jamy ustnej – informuje PLWzR.

Spirulina pomaga w łagodzeniu objawów alergicznego nieżytu nosa, bo zmniejsza stan zapalny i uwalniania histaminę, zapewniającą ulgę. Dzięki wysokiej zawartości kwasów tłuszczowych i właściwościom przeciwutleniającym, może się też przydać osobom z niealkoholową stłuszczeniową chorobą wątroby (NAFLD).

Jednak spirulina nie jest dla wszystkich, bo zawiera aminokwas fenyloalaninę.

- Może być szkodliwa dla osób z fenyloketonurią (PKU), rzadkim zaburzeniem genetycznym, które powoduje niezdolność do rozkładania aminokwasu fenyloalaniny – podaje KFPZ. - Spirulina może być zanieczyszczona toksycznymi substancjami, takimi jak mikrocystyny i metale ciężkie, jeśli nie pochodzi od renomowanego dostawcy. Aby uniknąć tego ryzyka, ważne jest, aby kupować spirulinę od zaufanej marki.

Źródła: KFPZ, ligawalkizrakiem.pl

od 12 lat
Wideo

echodnia.eu Świętokrzyskie tulipany

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na pomorska.pl Gazeta Pomorska