https://pomorska.pl
reklama
MKTG SR - pasek na kartach artykułów

Spółdzielnia mleczarska "KeSeM" walczy o pozycję na rynku

BARBARA SZMEJTER [email protected]
Na opakowaniach śmietany produkowanej przez "KeSeM” pojawił się znak "Poznaj Dobrą Żywność”
Na opakowaniach śmietany produkowanej przez "KeSeM” pojawił się znak "Poznaj Dobrą Żywność” Fot. Wojciech Alabrudziński
W latach świetności w Kujawskiej Spółdzielni Mleczarskiej pracowało ponad 300 osób. Dziś zakład zatrudnia 140.

Daje także utrzymanie ponad pięciuset dostawcom mleka z okolic Włocławka i wciąż walczy o swą pozycję na rynku.

Konsumenci wierzą reklamom, dlatego chętnie kupują produkty, o których głośno w mediach, na przykład jogurty wytwarzane przez mleczarskich gigantów. - Nie chcę twierdzić, że "zwykłe" jogurty są gorsze od naszych, ale za jakość włocławskich
po prostu ręczę - zapewnia Bolesław Gumowski, prezes Kujawskiej Spółdzielni Mleczarskiej "KeSeM" we Włocławku.

140-osobowa załoga zakładu dzielnie walczy o przetrwanie w czasach, które specjaliści określają jako szczególnie trudne dla rodzimego mleczarstwa. - Chodzi nie tylko o nas, ale również o ponad pięćsetosobową grupę producentów mleka z powiatów włocławskiego, lipnowskiego i radziejowskiego dostarczających nam do produkcji surowiec najlepszej jakości. Nadal zresztą to oni, rolnicy, są faktycznymi właścicielami naszej spółdzielni i nasze powodzenie jest ich sukcesem - podkreśla Bolesław Gumowski.

Konkurencja na rynku mleczarskim jest ogromna, niewielkiej spółdzielni trudno jest mierzyć się z gigantami. "KeSeM" stawia jednak na jakość. Znak "Poznaj Dobrą Żywność", przyznany na zakończonych niedawno w Poznaniu targach "Polagra Food", jest już umieszczany na kesemowskim kefirze i serku waniliowym.
Wcześniej spółdzielnia otrzymała prawo do stosowania logo "Poznaj Dobrą Żywność" na opakowaniach śmietany i twarogu.

- Konsumenci chętniej wybierają towar z takim znakiem - przekonuje prezes Gumowski. "KeSeM" bierze też udział w konkursie "Nasze Dobre Kujawsko-Pomorskie - Znak Jakości "Gazety Pomorskiej 2008".

Według starych receptur, ale na najnowocześniejszych liniach technologicznych i urządzeniach prokukowane są włocławskie twarogi, kefiry, masło i inne wyroby. Dwunastoprocentowa śmietana i jogurty bez konserwantów to rynkowe przeboje. Niesłabnącym powodzeniem cieszą się włocławskie twarogi, kupowane m.in. przez znanych cukierników i na pewno nie będące wyrobami twarogopodobnymi.

Nie tylko nowe, wygodniejsze opakowanie sprawia, że do łask wraca maślanka, co było widoczne zwłaszcza latem.

Wróć na pomorska.pl Gazeta Pomorska