https://pomorska.pl
reklama

Spożycie pieczywa spada. Konsumenci szukają chleba jak dawniej

LT
pixabay.com
Spożycie pieczywa w 2016 r. wyniosło 42 kg na osobę. Oznacza to utrzymanie dotychczasowej tendencji spadkowej. Prognozujemy, że w roku 2017 również wystąpi spadek - do poziomu około 41 kg/osobę - twierdzi Grzegorz Nowakowski, dyrektor zarządu Instytutu „Polskie Pieczywo”.

- W strukturze sprzedaży 15 procent stanowi pieczywo mrożone. Jego udział - mimo niższej jakości niż pieczywo naturalne - będzie rósł, z tempem wzrostu około 4-7 proc. rocznie. Oferowane jest głównie w hipermarketach i dyskontach, a dostarczane przez zakłady przemysłowo produkujące głęboko zamrożone półprodukty. Choć większość pieczywa póki co kupowana jest w sklepach osiedlowych i piekarniach, to już niedługo może się to zmienić.

- Wiele osób kupuje chleb głównie w supermarketach i dyskontach przy okazji innych zakupów - przyznaje Ryszard Piasecki, właściciel piekarni Słodka w Toruniu, w której powstaje głównie ekologiczne pieczywo.

Kajzerki są popularne w sieciach

Aleksandra Robaszkiewicz, PR Manager Lidl Polska twierdzi, że w sklepach ich sieci sporym zainteresowaniem cieszą się takie produkty jak bułka kajzerka, bułka wiejska lub chleb żytni bez drożdży na naturalnym zakwasie.

Z kolei klienci sklepów Biedronka najchętniej kupują bułki typu kajzerka oraz chleb krojony 500 g. - A skąd w Biedronce chleb na zakwasie z pieca opalanego drewnem? - zastanawia się klientka bydgoskiej Biedronki. - Nie widziałam takiego pieca w sklepie!

Biuro Prasowe Jeronimo Martins Polska S.A. wyjaśnia m.in.: „Odnosząc się bezpośrednio do pytania o chleb na zakwasie z pieca opalanego drewnem informujemy, że jest on przygotowany ze świeżego ciasta. Wypiek chleba pszenno-żytniego na zakwasie w rustykalnym stylu odbywa się w piekarni Nowakowski na jedynej w Polsce linii produkcyjnej z piecem opalanym drewnem na dużą skalę. Następnie w postaci zamrożonej trafia on do centrów dystrybucyjnych sieci Biedronka. Dzięki sieci 16 centrów dystrybucji, efektywnej logistyce i zachowaniu ciągu chłodniczego chleb w krótkim czasie i z zachowaniem odpowiednich warunków dociera do sklepów Biedronka. Na miejscu po odmrożeniu przez ok. 20 minut następuje „dopiek” produktu już wypieczonego w ok. 95 proc. „Dopiek” ten ma na celu jedynie nadanie chrupkości pieczywu. Następnie chleb jest wystawiany do sprzedaży. Taka procedura produkcji i dystrybucji chleba, wypracowana wspólnie z dostawcą, zapewnia jego jakość i świeżość.”

Piekarnie walczą o klientów

Nowakowski: - Piekarnie próbują przyciągnąć klientów poszerzając asortyment o przekąski i produkty gotowe - zapiekanki, przygotowywane na miejscu kanapki. Rozwija się także segment pieczywa cukierniczego.

Jego zdaniem powoli wzrasta zainteresowanie wysokiej jakości pieczywem, opartym na naturalnym zakwasie: - Dostępne jest również pieczywo oparte na mące orkiszowej lub z dodatkiem ziaren.

- Nasi klienci chętnie kupują na przykład chleb orkiszowy z wykorzystaniem wyłącznie mąki orkiszowej - mówi Ryszard Piasecki. - U nas taki bochenek kosztuje ok. 5 zł, w sprzedaży detalicznej ok. 7 zł, ale chętnych nie brakuje. Coraz więcej klientów szuka pieczywa ze sprawdzonego źródła.

- Klienci nie zawsze mają jednak świadomość, że pieczywo pochodzące z tradycyjnych piekarni jest zdrowsze i ma korzystniejszy wpływ na organizm - uważa Nowakowski. -Potrzebne są szersze kampanie informacyjne o roli i znaczeniu pieczywa w prawidłowym żywieniu człowieka.

Moda zjadła zdrowy rozsądek

- Świadomi klienci szukają dobrego chleba, takiego jak dawniej, ale coraz częściej przychodzą do naszej piekarni ludzie, którzy twierdzą, że słyszeli, iż np. na żytnie pieczywo należy uważać - mówi ekspedientka z bydgoskiej piekarni. - Nie potrafią wytłumaczyć dlaczego, ale twierdzą, że słyszeli o tym w jakiejś telewizji śniadaniowej albo przeczytali w kolorowej gazecie. No i jak z takimi dyskutować?

- Prawdziwy chleb żytni ma niski indeks glikemiczny, co sprawia, że jest lepszy dla cukrzyków - wyjaśnia Grzegorz Nowakowski. - Z kolei pieczywo pszenne polecane jest przy dolegliwościach refluksowych.

- Ostatnio przyszła do naszej piekarni córka z matką i ta młodsza próbowała ją przekonać, żeby w ogóle zrezygnować z pieczywa, bo gluten jest niezdrowy! - dodaje ekspedientka. - I to nie był pierwszy tego typu przypadek, bo zapanowała głupia moda na jedzenie żywności bezglutenowej!

- Obecnie jesteśmy straszeni glutenem, choć jest to zwykłe białko roślinne, którego trawienie przebiega bez zakłóceń - zauważa Grzegorz Nowakowski, dyrektor zarządu Instytutu „Polskie Pieczywo”. - Oczywiście, dla osób nieprzyswajających lub nietolerujących glutenu wszelkie produkty go zawierające będą niewskazane - podobnie jak mleko dla nietolerujących laktozy lub truskawki, gdy ktoś ma na nie alergię. Ograniczanie produktów wyłącznie do bezglutenowych jest nieuzasadnione, a może prowadzić w dłuższej perspektywie do zaburzeń funkcjonowania organizmu z powodu sztucznie zawężonego zakresu jadłospisu. Dla zdecydowanej większości osób pieczywo jest korzystnym wyborem w zrównoważonej diecie. Pieczywo - oprócz tego, że jest źródłem dobrze przyswajalnej energii (węglowodanów złożonych) - dostarcza również wielu różnorodnych składników pokarmowych: białek, tłuszczu o dużej zawartości nienasyconych kwasów tłuszczowych, substancji mineralnych (potas, sód, wapń, fosfor, żelazo, magnez, mangan, selen i inne), witamin (zwłaszcza z grupy B i E) oraz fitamin (substancji biologicznie aktywnych pochodzenia roślinnego).

Rozpoznaj dobry chleb

Asortyment pieczywa na rynku jest bardzo szeroki. Zatem, jak rozpoznać dobry chleb? - Warto sprawdzić skład - radzi Ryszard Piasecki. - Im krótszy, tym lepszy. Poza tym chleb, który jest zbyt okazały i błyszczący pewnie taki się stał dzięki „wspomagaczom”.

Jeśli pieczywo nie ma opakowania ani etykiety, to o jego składzie powinien informować sprzedawca (np. ekspedientka lub inny pracownik sklepu albo punktu handlowego).

O nieprawidłowościach można powiadomić Inspekcję Handlową (szczegóły na: www.wiih.com.pl).

Komentarze 1

Komentowanie zostało tymczasowo wyłączone.

Podaj powód zgłoszenia

m
mooonia99

Chleb jak dawniej, mi też się marzy. Staram się nie kupować go w supermarkecie bo to raczej nic dobrego. Słyszałam nawet, że żeby chleb razowy miał ładny kolor jest barwiony karmelem :o dlatego właśnie wybieram piekarnię Otrębusty. Wiem, że kupuję dobry produkt. 

Wybrane dla Ciebie

Raz w miesiącu podsypuję tym zamiolkukasa. W mig wypuszcza nowe liście

Raz w miesiącu podsypuję tym zamiolkukasa. W mig wypuszcza nowe liście

Dodatkowe 2150 złotych dla osób powyżej 75. roku życia. Jak dostać bon senioralny?

Dodatkowe 2150 złotych dla osób powyżej 75. roku życia. Jak dostać bon senioralny?

Wróć na pomorska.pl Gazeta Pomorska