Przepisy na Wielkanoc 2021
Wielkanoc to najważniejsze święto dla chrześcijan. Upamiętnia mękę, śmierć i zmartwychwstanie Jezusa Chrystusa. To także czas, gdy Polacy spotykają się przy stołach, by wspólnie celebrować ten czas. Odwiesiliśmy jeden z targów wielkanocnych, by zapytać Polaków, co najczęściej pojawia się w czasie tych świąt na ich stołach.
Najlepiej, żeby to były jajka dobrej jakości, świeże i z ekologicznego chowu. Najlepiej, żeby wędliny były wędzone w dymie z owocowych drzew. Wtedy pachną najlepiej - mówi Agnieszka Kręglicka, restauratorka.
Kupcie dobre produkty, a potem... do roboty! Rodzinne gotowanie łączy!
Zobaczcie kolejne przepisy:
Przepisy na potrawy wielkanocne. Tradycyjne i sprawdzone
Schab z śliwkami i sosem orzechowym
Składniki:
- schab środkowy - 1,5 kg
- śliwki suszone - 80 g
- sos do pieczeni z cebulką Knorr - 1 opakowanie
- majeranek - 1 łyżka
- margaryna miękka - 2 łyżki
- bułka tarta - 3 łyżki
- białe wino - 50 ml
- orzechówka - 40 ml
- orzechy włoskie pokruszone - 2 łyżki
- olej - 3 łyżki
- woda - 1,5 szklanki
Sposób przygotowania: Śliwki pokrój na mniejsze kawałki i wymieszaj z pokruszonymi orzechami, miękką margaryną i bułką tartą, tak aby powstał dość zbity farsz. Schab umyj, wysusz, oczyść z błon i przebij wzdłuż po środku długim i cienkim nożem. W powstały otwór nakładaj ściśle farsz tak, aby dokładnie wypełnić mięso. Mięso po wierzchu natrzyj przyprawami, olejem, majerankiem, podlej połową szklanki wody i piecz w rozgrzanym do 160 stopni piekarniku przez 40 minut. Po tym czasie zlej do miseczki powstały podczas pieczenia sok. Mięso przykryj z wierzchu folią spożywczą i odstaw na 10 minut aby lekko ostygło i zaparowało. Dzięki temu będzie bardziej soczyste. Białe wino zredukuj do połowy objętości w rondelku i wlej sok z pieczenia. Sos Knorr rozmieszaj w szklance wody i dodaj do sosu.
Sałatka jajeczna z pieczarkami
Składniki:
- 8 jaj
- 100 g pieczarek
- 1 bulionetka domowa warzywna Knorr
- 100 g sera żółtego, najlepiej typu gouda
- 100 g groszku zielonego
- 1 łyżka majonezu
- 1 pęczek szczypiorku
- 15 g jogurtu naturalnego
- sól, pieprz do smaku
Sposób przygotowania: Jajka ugotuj na twardo, następnie ostudź, obierz i pokrój w drobną kostkę. Podobnie jak jajka pokrój żółty ser. Oczyść pieczarki, następnie pokrój w paski i sparz w gorącej wodzie. Nie musisz ich obierać. Umyj i poszatkuj szczypiorek. Do bulionetki Knorr dodaj dwie łyżki gorącej wody i wymieszaj, a następnie połącz z jogurtem, majonezem oraz dopraw sos do smaku. Wszystkie wyżej wymienione składniki przełóż do miski i dokładnie wymieszaj.
Żur z białą kiełbasą i chrzanem
Składniki na zakwas na żur:
- mąka żytnia,
- gorąca woda,
- czosnek,
- kromka chleba razowego
Przygotowanie zakwasu: Gorącą wodą zalewamy mąkę żytnią - dokładnie mieszając, dodajemy 4 ząbki pokrojonego czosnku. Na samym końcu kromkę razowego chleba. Zostawiamy wszystko na około tydzień.
Przygotowanie zupy: Gdy kwasek na żur będzie gotowy, możemy przygotować zupę. Gotujemy wywar na wędzonce z dodatkiem białej kiełbasy. Doprawiamy do smaku: solą, pieprzem, majerankiem i czosnkiem, dodajemy 4 ziarnka ziela angielskiego oraz 2 liście laurowe. Po ugotowaniu wywaru czas wyjąć wędzonkę oraz białą kiełbasę, następnie wlewamy zakwas z żuru plus 2 łyżki tartego chrzanu. Gotujemy wszystko ok 5-10 minut. W osobnym garnku gotujemy jaja. Na talerz nakładamy pokrojoną w paski wędzonkę i białą kiełbasę, dodajemy ćwiartki jajka, zalewamy żurem.
Królik w rozmarynie
Składniki:
- królik,
- masło,
- świeży rozmaryn,
- śmietana 30 proc,
- sól, pieprz,
- do smaku białe wino
Przygotowanie: Królika kroimy na części, dzień wcześniej moczymy w mleku,
następnie podsmażamy na maśle.
Później wrzucamy pokrojoną w plasterki włoszczyznę, świeży rozmaryn i dusimy do miękkości, pod koniec duszenia
podlewamy białym winem i śmietaną.
Podajemy z kluskami śląskimi i marchewką z groszkiem.
Zobaczcie kolejne przepisy:
Polędwiczki w kolorowym pieprzu na pure z bobu i zielonego groszku - przepis Kingi Paruzel
Składniki:
- 1 polędwiczka wieprzowa,
- 1 opakowanie kolorowego pieprzu,
- sól i pieprz, olej,
- opakowanie bobu mrożonego,
- 10 łyżek zielonego groszku,
- 1 łyżka masła,
- gałka muszkatołowa, koperek,
- 2 liście pora
Przygotowanie: Mięso wyczyść z błon i osusz ręcznikiem papierowym. W moździerzu rozetrzyj całe opakowanie pieprzu. Polędwiczki pokrój na kawałki o wysokości ok 3-4 cm, posól. W rondlu zagotuj wodę, w której sparzysz pokrojone na 1 cm paski liście pora. Kawałki mięsa zawijaj w por mocno wiążąc końce.
Następnie skrop mięso olejem i natrzyj kolorowym, utartym w moździerzu pieprzem. Smaż na mocno rozgrzanej patelni aż zezłocą się z każdej strony. Przełóż do naczynia żaroodpornego i wstaw do nagrzanego do 180 C piekarnika na ok 15 min. Po tym czasie wyjmij je i odstaw na 10 min przykryte folią aluminiową, aby mięso odpoczęło.
Bób ugotuj w osolonej wodzie ok 20 min. Obierz ze skórek, dodaj do niego groszek, sól, pieprz, gałkę muszkatołową i dużą łyżkę masła. Wszystko zblenduj niezbyt dokładnie tak, aby było widać gdzieniegdzie groszek.
POTRAWY WIELKANOCNE: Najlepsze przepisy na Wielkanoc 2021
Sernik wielkanocny
Składniki:
- 35 dag serka homogenizowanego,
- 35 dag twarogu trzykrotnie mielonego,
- 20 dag cukru,
- 4 jajka,
- 20 dag mąki
- 125 ml kwaśnej śmietany,
- łyżka mąki kukurydzianej,
- cukier puder
Przygotowanie: 25 dag serka utrzeć z twarogiem i 10 dag cukru. Mieszając, dodać jajka, śmietanę, 2 łyżki mąki pszennej i mąkę kukurydzianą. Resztę serka połączyć z pozostałą mąką. Mieszając, dodać cukier i 3–4 łyżki wody. Szybko zagnieść ciasto i zawinąć w folię. Wstawić do lodówki na 30 minut.
Ciasto rozwałkować, wylepić nim tortownicę, ponakłuwać widelcem, piec 10–15 min w temp. 180°C. Na podpieczony spód wyłożyć masę serową, wyrównać wierzch, piec ok. 50 min. Wyjąć i pozostawić w formie aż ostygnie. Oprószyć cukrem pudrem.
WIDEO: Przepisy wielkanocne Magdy Gessler
