- Wczoraj w naszej świetlicy w Sławęcinku miałyśmy prawdziwy pączkowy zawrót głowy, tradycyjnie pod okiem pani Agnieszki Bartz. Było lightowo, dlatego pączki są mniej kaloryczne, ale bardzo smaczne - podkreśla Małgorzata Tomaszewska.
Agnieszka Bartz podzieliła się z nami przepisem na zdrowszą wersję pączków:
250 g twarogu zmielonego
1 jajko
130 g mąki orkiszowej
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
3 łyżki erytrolu
łyżeczka spirytusu.
Nadzienie i wierzch:
4 łyżki nadzienia: konfitura różana
erytrol zmielony na proszek.
Mokre i suche składniki mieszamy razem, formujemy pączki i smażymy w głębokim nagrzanym oleju na złoty kolor. Odsączamy nadmiar tłuszczu na ręczniki papierowym.
Przepis na oponki serowe:
600 g twarogu mielonego
500 g mąki pszennej
4 żółtka jajek
1/3 szklanki cukru
3 łyżki kwaśnej śmietany 18%
po łyżeczce sody i proszku do pieczenia łyżka wódki oleju do smażenia
cukier puder do oprószenia.
