https://pomorska.pl
reklama
MKTG SR - pasek na kartach artykułów

Sprawdzony przepis na pączki w wersji light. Znają go gospodynie ze Sławęcinka

Anna Grochowina
Agnieszka Bartz podzieliła się z nami przepisem na zdrowszą wersję pączków!
Agnieszka Bartz podzieliła się z nami przepisem na zdrowszą wersję pączków! Małgorzata Tomaszewska
Pączki to nieodłączny element karnawału i tłustego czwartku, ale ich klasyczna wersja jest dość kaloryczna. Czy można zrobić je w zdrowszej wersji, ale nadal puszyste i pełne smaku? Oczywiście!

- Wczoraj w naszej świetlicy w Sławęcinku miałyśmy prawdziwy pączkowy zawrót głowy, tradycyjnie pod okiem pani Agnieszki Bartz. Było lightowo, dlatego pączki są mniej kaloryczne, ale bardzo smaczne - podkreśla Małgorzata Tomaszewska.

Agnieszka Bartz podzieliła się z nami przepisem na zdrowszą wersję pączków:

  • 250 g twarogu zmielonego

  • 1 jajko

  • 130 g mąki orkiszowej

  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

  • 3 łyżki erytrolu

  • łyżeczka spirytusu.

Nadzienie i wierzch:

  • 4 łyżki nadzienia: konfitura różana

  • erytrol zmielony na proszek.

Mokre i suche składniki mieszamy razem, formujemy pączki i smażymy w głębokim nagrzanym oleju na złoty kolor. Odsączamy nadmiar tłuszczu na ręczniki papierowym.

Przepis na oponki serowe:

  • 600 g twarogu mielonego

  • 500 g mąki pszennej

  • 4 żółtka jajek

  • 1/3 szklanki cukru

  • 3 łyżki kwaśnej śmietany 18%

  • po łyżeczce sody i proszku do pieczenia łyżka wódki oleju do smażenia

  • cukier puder do oprószenia.

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Kulinaria

Polecane oferty
Wróć na pomorska.pl Gazeta Pomorska