Krajeńskie Święto Gęsi jest częścią dwudniowej (2 i 3 października) plenerowej imprezy w Minikowie, na którą złożą się także zawody psich zaprzęgów i jesienny kiermasz ogrodniczy, połączony z wystawą ludowego rękodzieła. Uczestnicy warsztatów kulinarnych dowiedzą się, jak przyrządzić gęś, by wydobyć z mięsa bogactwo smaku. Będzie też można spróbować takich regionalnych specjałów jak półgęsek, faszerowana gęsia szyja i chleb z gęsim smalcem.
Wydarzeniami w Minikowie rozpoczynamy w tym roku promocję gęsiny jako zdrowego i bezpiecznego produktu żywnościowego, znakomitej podstawy zarówno prostych, jak i bardzo wyrafinowanych potraw. Akcja "Gęsina na świętego Marcina" podobnie jak w ubiegłym roku odbędzie się w okolicach 11 listopada.
Organizatorem imprezy jest marszałkowski Kujawsko-Pomorski Ośrodek Doradztwa Rolniczego.