https://pomorska.pl
reklama
MKTG SR - pasek na kartach artykułów

Sycylijski kurczak z cytrynami i rozmarynem

SKŁADNIKI

  • 1 kurczak
  • 1 niewoskowana cytryna
  • 5 gałązek rozmarynu
  • 1 łyżka oliwy
  • sól, pieprz
  • 15 małych ziemniaków

PRZYGOTOWANIE

Ponakłuwaj cytrynę widelcem i włóż ją do środka kurczaka wraz z solą oraz 3 gałązkami rozmarynu. Całego kurczaka natrzyj solą i pieprzem, włóż do brytfanki. Dookoła ułóż poprzekrawane na pół ziemniaki, skrop je oliwą i wstaw danie na około 2 godziny do piekarnika nagrzanego do 180° C. Upieczone mięso musi być miękkie, łatwo odchodzić od kości, skórka powinna być złoto-brązowa i chrupiąca.

UWAGA KONKURS: Sprawdź szczegóły!

Sycylijski kurczak z cytrynami i rozmarynem
Wróć na pomorska.pl Gazeta Pomorska