Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Syrop z mniszka lekarskiego. Przepis Katarzyny Dowbor na majowy miód - pyszny, zdrowy i prosty!

opr. s
Mniszek lekarski jest znany i doceniany w medycynie ludowej
Mniszek lekarski jest znany i doceniany w medycynie ludowej Piotr Krzyżanowski Polska Press
Jak zrobić syrop z mniszka lekarskiego? Rośliny, która jest uważana za dar natury i lek. Przepisem na tzw. miód majowy podzieliła się z internautami Katarzyna Dowbor, znana choćby z programu telewizyjnego "Nasz nowy dom” .

Wprawdzie mniszek lekarski rośnie przez kilka miesięcy, ale to właśnie majowy jest uważany za najcenniejszy. Trwa sezon na syrop z mniszka lekarskiego - warto zadbać o własny majowy miód. Nie jest to trudne! Sprawdź wypróbowaną recepturę Katarzyny Dowbor. Najpierw jednak warto dodać, w jaki sposób może nam pomóc sok z mniszka.

Syrop z mniszka lekarskiego na co

Mniszek lekarski ma szereg właściwości zdrowotnych, wśród nich są:

  • przeciwwirusowe
  • przeciwzapalne
  • antybakteryjne
  • wzmacniające układ odpornościowy
  • przeciwmiażdżycowe

Pomaga m.in. w walce z kaszlem i bólem gardła (polecany do słodzenia herbaty przy przeziębieniach). Mniszek jest również źródłem witamin (A, C, D i z grupy B), minerałów (potas, magnez, żelazo i krzem) oraz kwasów (polifenolowe, krzemowy).

Wypróbowaną recepturą na syrop z mniszka lekarskiego, podzieliła się prezenterka Katarzyna Dowbor. Jak wskazała na Instargramie, kwiaty należy zbierać w suchy, słoneczny dzień. Warto zadbać o ekologiczne - takie, które rosną z dala od ruchliwych tras i zabudowań.

Syrop z mniszka lekarskiego przepis

Składniki:

  • 400 ładnych, rozwiniętych główek kwiatów
  • cytryna
  • litr wody
  • kilogram cukru

Wykonanie:

  1. Aby pozbyć się ewentualnych owadów, rozłóż kwiaty np. na gazecie. Po godzinie włóż je do obszernego garnka - zalej wrzącą wodą, lekko ugnieć.
  2. Gotuj przez kwadrans (na wolnym ogniu).
  3. Dodaj - wyparzoną i wyczyszczoną - cytrynę (pokrojoną w paski). Wymieszaj całość, przykryj i odstaw na minimum 12 godzin.
  4. Odcedź przez gazę, dodaj cukier i wymieszaj. Gotuj na małym ogniu, aż całość będzie miała konsystencję lejącego się miodu.
  5. Syrop przelej do wyparzonych słoiczków, szczelnie zamknij. Jeszcze gorące zawiń w koc na 2 lub 3 godziny. Po tym czasie wyjmij z koca, ustaw do góry dnem i zostaw do ostygnięcia.
  6. Gotowe! Syrop z mniszka lekarskiego możesz przechowywać w ciemnym, chłodnym miejscu nawet przez... kilka lat.

Do soku można również dodać pomarańczę, goździki.

Sprawdź również: Wiosenne przepisy! Zupa szczawiowa, syrop z mniszka lekarskiego

Syrop z mniszka lekarskiego dawkowanie

Powinno się go zażywać codziennie. Zalecana dawka: dwie, trzy łyżeczki.

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

9 ulubionych miejsc kleszczy w ciele

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na pomorska.pl Gazeta Pomorska