Mniszek lekarski posiada wyjątkowe walory zdrowotne. Przykłady? Ułatwia trawienie, przyśpiesza gojenie się ran, może obniżać poziom cukru we krwi, łagodzi ból przy reumatyzmie, zwalcza kurzajki.
Panie z KGW Bronisław wiedzą, jakim jest skarbem. Mariola Woźniak podzieliła się przepisem na syrop z kwiatów mniszka lekarskiego. Mniszek bronisławski widnieje na ministerialnej Liście Produktów Tradycyjnych.
Polecamy także:**Ceny truskawek wyjątkowo niskie? To może być oszustwo! WIDEO!**
Syrop z kwiatów mniszka lekarskiego - składniki:
- kwiaty mniszka lekarskiego - dojrzałe, w pełnym wykwicie, zrywane ręcznie w słoneczny dzień – najlepiej w maju. Miejsce zbioru: łąki, pola, miedze, ogród – z dala od dróg
- woda zimna, nieprzegotowana
- sok z cytryny, bez pestek – jako substancja pomocnicza poprawiająca smak, zapach,
- zabarwienie
- cukier
Syrop z kwiatów mniszka lekarskiego - wykonanie:
W słoneczny dzień, kiedy kwiaty są w pełnym rozkwicie, zbierz ręcznie 200 kwiatostanów mniszka lekarskiego. Nie myj kwiatów, w celu usunięcia owadów rozłóż na kilka minut kwiaty na lnianym ręczniku.
Kwiaty zalej w garnku 0,5 l zimnej, nieprzegotowanej wody. Zagotuj (ok. 10 minut), zdejmij z ognia, pozostaw kwiaty na noc w wodzie.
Następnego dnia przecedź wywar przez lnianą ściereczkę, nie odlewaj osadu. Dodaj do płynu pół kg cukru i 1-2 łyżeczki soku z cytryny, sok bez pestek. Całość gotuj bez przykrycia na wolnym ogniu ok. 2 godzin. (Nie za krótko, aby nie sfermentował i nie za długo, aby się nie scukrzył – skrystalizował).
Po ugotowaniu syrop wlej do małych słoików. Słoiki powinny być ciepłe – wyparzone w piekarniku – do nich wlewamy gorący syrop, zakręcamy i odstawiamy do góry dnem. Po wystudzeniu syrop należy przechowywać w chłodnym, zaciemnionym miejscu.
Strefa AGRO Kujawsko-Pomorskie także na Facebooku. Dołącz do nas!
Renata Dzik, również z KGW Bronisław, poleca zaś wiosenną szczawiówkę.
Zupa szczawiowa - składniki:
- włoszczyzna z przydomowego ogrodu
- porcja rosołowa z kurczaka
- liście szczawiu zerwane we własnym ogrodzie lub kupione na targu
- śmietana kwaśna z mleka krowiego pochodzącego od sąsiadów lub zakupiona
- mąka pszenna z lokalnego młyna w Krzywosądzy (gmina Dobre)
- masło
- sól i pieprz
Zupa szczawiowa - wykonanie:
Zerwij ze dwie garście młodego szczawiu (jeśli nie ma dziko rosnących - kupić), oberwij ogonki od liści, liście obmyć, odsącz i drobno pokrój.
Masło, ok. 2 łyżek, roztop w rondelku, dodaj pokrojone liście szczawiu i przesmaż. Przygotuj wywar: ugotuj części kurczaka (porcję rosołową) z warzywami: marchew, pietruszka, por, seler oraz przyprawami solą i pieprzem. Do wywaru drobiowo-warzywnego
dodaj podsmażony szczaw. Gotuj ok. 15 minut.
Rozrobnij 2-3 łyżki mąki pszennej z 1 szklanką kwaśnej śmietany, zapraw zupę. Zagotuj całość, mieszaj.
– Produkty, które reprezentują województwo na ministerialnej Liście Produktów Tradycyjnych to część bogatego i wciąż żywego dziedzictwa kulinarnego Kujaw i Pomorza. Niektóre z nich możemy przygotować we własnym domu z produktów sezonowych. Zachęcam do skorzystania z tych tradycyjnych przepisów, przywołujących nierzadko smaki dzieciństwa – mówi marszałek Piotr Całbecki.
Źródło: Urząd Marszałkowski
Jakie zioła powinny znaleźć się w domowej apteczce?:
TVN, x-news