Szkolenia dla beneficjentów działania „Premie dla młodych rolników” i „Restrukturyzacja małych gospodarstw”
Harmonogram
- Bezpieczeństwo i higiena pracy w gospodarstwie rolnym - 08.03.2021
- Zasady rozliczania podatku VAT w rolnictwie - 08.03.2021
- Technologia produkcji roślin wysokobiałkowych - 08.03.2021
- Technologia produkcji roślin zbożowych - 08.03.2021
- Integrowana ochrona roślin - 08.03.2021
- Prowadzenie rachunkowości w gospodarstwie rolnym - 08.03.2021
Szkolenia pozwalają na realizację biznesplanu – uczestnicy otrzymają zaświadczenia dokumentujące udział w szkoleniu, które można przedstawić w ARiMR. Dodajmy, że udział w szkoleniu wynosi 50 zł. Rejestracja będzie możliwa od 1 marca 2021. Każde ze spotkań rozpocznie się o godz. 10.
Szkolenie Rolniczy Handel Detaliczny - nowa ścieżka rozwoju dla wytwórcy
Spotkanie jest zaplanowane na 11 marca 2021 r. Program:
- godz. 10:00-10:10
Otwarcie szkolenia - 10:10-11:10
Rolniczy handel detaliczny – obecny stan prawny (rejestracja, obszar sprzedaży, limity, znakowanie żywności, obowiązki podatkowe) - 11:10-12:00
Bezpieczeństwo żywności, wymagania higieniczno-sanitarne w rolniczym handlu detalicznym, - 12:00-12:10
Przerwa - 12:10-12:40
Wsparcie finansowe przetwórstwa na poziomie gospodarstwa rolnego obecnie i w nowym okresie programowania na lata 2020-2027 - 12:40-13:00
Podsumowanie i dyskusja
Zainteresowani? Rejestracja przez https://kpodr.clickmeeting.com/rolniczy-handel-detaliczny-nowa-sciezka-rozwoju-dla-wytworcy/register
Zapisy trwają do 10 marca.
Konferencja online Od tradycji do nowoczesności - rezultaty projektu Grupy Operacyjnej Pradawne Ziarno
Chcesz dowiedzieć się, co kryją w sobie pszenica okrągłoziarnowa i perska? Czy jest szansa, że wrócą one do łask konsumentów? Okazja do uzyskania odpowiedzi będzie 12 marca 2021.
Program:
- 10.00 – 10.15
Otwarcie - 10.15 – 10.35
Szanse rozwoju uprawy pszenic pierwotnych w gospodarstwach ekologicznych. Mieczysław Babalski – Bio-Babalscy - 10.35 – 11.00
Ekologiczna i konwencjonalna niskonakładowa technologia uprawy pszenicy okrągłoziarnowej i perskiej - 11.00 – 11.20
Ocena występowania chorób na pszenicy okrągłoziarnowej i perskiej w ekologicznym i konwencjonalnym systemie gospodarowania - 11.20 – 11.35
Ocena zagrożeń powodowanych przez szkodniki występujące na pierwotnych formach pszenic (okrągłoziarnowej i perskiej) uprawianych w różnych technologiach - 11.35– 11.50
Zachwaszczenie pszenicy okrągłoziarnowej i perskiej w zależności od czynników agrotechnicznych i systemu uprawy - 11.50 – 12.40
Przerwa - 12.40 – 13.00
Wartość gospodarcza pszenic pierwotnych (płaskurka, samopsza, kamut) - 13.00 – 13.25
Właściwości technologiczne i procesy produkcji nowych produktów z pszenicy okrągłoziarnowej i perskiej - 13.25 – 13.45
Wartość odżywcza ziarna pszenicy okrągłoziarnowej i perskiej w zależności od technologii i systemu uprawy - 13.45 – 14.05
Specyfika białek (w tym glutenowych) oraz innych związków czynnych w różnych gatunkach pszenic - 14.05– 14.30
Dedykowana strategia marketingowa oraz działania promocyjne Grupy Operacyjnej ''Pradawne Ziarno"
Rejestracja przez link: https://kpodr.clickmeeting.com/od-tradycji-do-nowoczesnosci-rezultaty-projektu-grupy-operacyjnej-pradawne-ziarno/register
Szkolenie „Rolnictwo ekologiczne” w ramach PROW 2014-2020 zasady wdrażania wymogów w gospodarstwie rolnym
23 marca będzie mowa m.in o tym, na co zwrócić uwagę podczas deklarowania upraw w działaniu ekologicznym. Poznamy też zmiany w działaniu Rolnictwo ekologiczne. Początek o godz. 10.
Rejestracja: https://kpodr.clickmeeting.com/886314452/register
