W skrócie
Rogaliki z ciasta francuskiego z czekoladą - szybki przepis
Mamy dla Ciebie przepis na bardzo łatwe w wykonaniu rogaliki z ciasta francuskiego z czekoladą. Przygotujesz je w kilka minut, a gdy wstawisz do pieczenia, dom napełni się cudownym aromatem cynamonu. Dodatkowo nadzienie z czekolady poprawi nam humor i podniesie poziom serotoniny, czyli tzw. hormonu szczęścia.
W przepisie proponujemy użyć gotowego ciasta francuskiego, które można obecnie kupić w niemal każdym, większym sklepie. Dzięki temu zaoszczędzimy czas i szybko upieczemy pyszne rogaliki idealne na śniadanie, podwieczorek czy wieczorną przekąskę.
Przepis na rogaliki z ciasta francuskiego z czekoladą
(8 rogalików, czas przygotowania: ok. 5 min, czas pieczenia: 15 min)

Składniki:
- ciasto francuskie (opakowanie 375 g)
- 16 kostek czekolady mlecznej, gorzkiej lub białej
- 1 jajko
- 1 łyżeczka cukru
- 1/2 łyżeczki cynamonu
Jak przygotować rogaliki z czekoladą krok po kroku?
Rozgrzej piekarnik do 220 stopni.
Gotowe ciasto francuskie podziel na 8 równych kwadratów.
Na każdym kwadracie połóż w jednym rogu 2 kostki czekolady.
Nasza rada: rogaliki z ciasta francuskiego możesz nadziewać także powidłami śliwkowymi, ulubioną konfiturą lub ugotowanym wcześniej budyniem.
Zawiń ciasto formując rogaliki.
W miseczce roztrzep jajko widelcem i posmaruj rogaliki.
W drugiej miseczce połącz cukier z cynamonem i tą mieszanką posyp rogaliki.
Piecz rogaliki w dobrze nagrzanym piekarniku (220 stopni) przez ok. 15 min. Gotowe.