Najprostszy przepis na pączki to cukier, jajka, mleko, mąka i drożdże. - Jednak tajemnica tkwi w jajach - twierdzi Grzegorz Macikowski, cukiernik w piekarni przy ulicy Świerkowej. Wszystkie składniki
dokładnie wymieszać
Tak wyrobione ciasto dzielone jest na mniejsze porcje, a potem na jeszcze mniejsze - tak, żeby można uformować zgrabne pączki.
W piekarni przy ulicy Świerkowej cukiernicy przychodzą po południu i pieką pączki do późnych godzin nocnych. W środę czeka ich najwięcej pracy, ponieważ na drugi dzień będzie tłusty czwartek. Ile pączków zjadają wtedy brodniczanie? Na pewno w ogromnych ilościach. - W zeszłym roku sprzedaliśmy ponad jedenaście tysięcy pączków - mówi Maryla Lewandowska, właścicielka piekarni.
W czym tkwi
tajemnica dobrego pączka?
- Mamy maszyny, ale takie zrobione ręcznie smakują lepiej - zarzeka się cukiernik. Taką opinię wyrazili również nasi Czytelnicy w "Sondzie Pomorskiej".
Tajemnica jajek
pak

Robione ręcznie lepiej smakują. W akcji: Arkadiusz Moczkowski, Jerzy Laskowski i Grzegorz Macikowski.
Na tłusty czwartek pączki pieczemy w domach. Ci brodniczanie, którzy nie mają czasu na robienie wypieków mogą je po prostu kupić.