https://pomorska.pl
reklama
MKTG SR - pasek na kartach artykułów

Tajemnica jajek

pak
Robione ręcznie lepiej smakują. W akcji:  Arkadiusz Moczkowski, Jerzy Laskowski i  Grzegorz Macikowski.
Robione ręcznie lepiej smakują. W akcji: Arkadiusz Moczkowski, Jerzy Laskowski i Grzegorz Macikowski. PAWEŁ KĘDZIA
Na tłusty czwartek pączki pieczemy w domach. Ci brodniczanie, którzy nie mają czasu na robienie wypieków mogą je po prostu kupić.

     Najprostszy przepis na pączki to cukier, jajka, mleko, mąka i drożdże. - Jednak tajemnica tkwi w jajach - twierdzi Grzegorz Macikowski, cukiernik w piekarni przy ulicy Świerkowej. Wszystkie składniki
     dokładnie wymieszać
     
Tak wyrobione ciasto dzielone jest na mniejsze porcje, a potem na jeszcze mniejsze - tak, żeby można uformować zgrabne pączki.
     W piekarni przy ulicy Świerkowej cukiernicy przychodzą po południu i pieką pączki do późnych godzin nocnych. W środę czeka ich najwięcej pracy, ponieważ na drugi dzień będzie tłusty czwartek. Ile pączków zjadają wtedy brodniczanie? Na pewno w ogromnych ilościach. - W zeszłym roku sprzedaliśmy ponad jedenaście tysięcy pączków - mówi Maryla Lewandowska, właścicielka piekarni.
     W czym tkwi
     tajemnica dobrego pączka?
     
- Mamy maszyny, ale takie zrobione ręcznie smakują lepiej - zarzeka się cukiernik. Taką opinię wyrazili również nasi Czytelnicy w "Sondzie Pomorskiej".
     

Wróć na pomorska.pl Gazeta Pomorska